F&M by Mazzanti Automobili Evantra

F&M by Mazzanti Automobili Evantra – odödlig

Nu är den färdig – Italiens senaste skapelse i supersportbilsklassen. Denna toskanska tvåsitsiga kärra vid namn Evantra bjuder på antingen 403 eller 603 hästkrafter i ett lättviktschassi. 0-100 km/h går på 3,7 sekunder.

För ett par veckor sedan bjöds vi på dunkla bilder från den lilla italienska bilbyggarfirman F&M by Mazzanti Automobili som håller hus utanför Pisa. Då användes modellnamnet Mugello, som är en ort strax norr om Florens, men det visar sig nu bara ha varit bilens projektnamn.

 Det riktiga namnet är Evantra och i enlighet med F&M by Mazzanti Automobilis tradition är ursprunget ett etruskiskt ord. Evantra var inget mindre än etruskernas gudinna som symboliserade odödlighet. Etruskerna var ett folk som bodde i delarna i och omkring Toscana i Italien för mellan två och tre tusen år sedan.

 Evantra har ett chassi i lättviktsstål med låg tyngdpunkt och vikt på 1200 kilo. Chassit är klätt med kaross i kolfiber och aluminium. En mittmonterad sexcylindrig motor på 3,5 liter utgör kraftkällan. Denna kan beställas som sugmotor alternativt med dubbla turboaggregat. I grundutförandet lämnar den 403 hästkrafter, i turboutförandet 603 hästkrafter.

 Evantra gör 0-100 km/h på 3,7 sekunder då den förfogar över den högre effektsiffran.

 Denna nya italienska supersportbil, som mäter 4,33 meter på längden och är skapad av företagets Luca Mazzanti och Zsolt Tarnok, ska endast byggas i fem exemplar om året. Allt för att göra den exklusiv och förmodligen också extra dyr. Den som är intresserad av ett exemplar får ge sig till tåls ytterligare ett halvår innan den presenteras på riktigt.