Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Följ med in i Jaguar-fabriken – året är 1961

Vi älskar gamla filmer om biltillverkning och bilar från förr i tiden. Hoppas du också gör det, för här kommer en sådan gammal film som man nästan får gåshud av.

https://youtu.be/o0l7KFDapUk

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

1961 satte Jaguar ihop en film vid namn ”One Leap Ahead” som på svenska blir något i stil med ”Ett steg före”.

I filmen får vi följa med in i gamla Browns Lane-fabriken i Coventry som inte längre är i Jaguars ägo. Vi får se hur tillverkningen av en Jaguar Mark II går till. Det är tydligt hur mycket som på den tiden gjordes förhand i stället för med maskiner och robotar. Jaguar var på den tiden ett hantverk, som så många andra bilar.

Mark II var Jaguars mellanstora modell som 1959 ersatte Mark I. Eftersom året då filmen spelades in i fabriken var 1961 betyder det att en annan modell tillverkades på samma plats, nämligen Mark X som avlöste Mark IX just det året. Mark X var föregångaren till långköraren XJ som finns än i dag.

En annan bil som började tillverkas i samma fabrik detta år var E-Type, Jaguars mest berömda modell någonsin. E-Type är med i slutet av filmen där modellen beskrivs som ”bilen som sätter takten för i morgon”.

Luta dig nu tillbaka och njut av den fantastiska filmen. Mycket bättre än så här kan du inte få det på filmfronten i kväll.