Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Folkabuss Volkswagen Typ 2Folkabuss Volkswagen Typ 2Folkabuss Volkswagen Typ 2
Folkabuss Volkswagen Typ 2

Folkabussen Volkswagen Typ 2 tar farväl

Efter snart 63 års produktion går en kär bilmodell in i historieböckerna för gott. Volkswagen Typ 2 – folkabussen – läggs ned nästa år efter många miljoner tillverkade exemplar.

Kärt barn har många namn, brukar det heta. Med tanke på hur många namn Volkswagens klassiska personfraktare har är den kanske världens mest kära bilmodell?

 Folkabussen brukar den heta i folkmun här hemma i Sverige, men Typ 2 är dess korrekta namn då den var Volkswagens andra bilmodell efter Typ 1 som är mer känd som ”bubblan”. Men det finns en handfull andra kända namn så som Bulli, Kleinbus, Samba, hippiebussen, VW-buss, Kombi, Transporter, Camper, Microbus samt T1 och T2. De två sistnämnda är dock generationsbeteckningar, precis som T3, T4 och T5 varav sista är dagens generation. 

 Folkabussen tog form redan 1947 i form av en skiss (se skissen i bildgalleriet nedan) för att sedan mynna ut i en prototyp 1949. Året därefter påbörjades produktionen av T1, något som pågick ända till 1967 då T2, andra generationen, tog över. 1979 avslutades produktionen av T2 eftersom den kantigare T3-generationen lanserades då.

 Men T2 fortsatte att tillverkas i andra länder, bland annat Mexiko och Brasilien. I Mexiko lades tillverkningen ned 1994 medan Brasilien har fortsatt att tillverka folkabussen och gör det än i dag med en takt av 251 bilar per dag. Men inte länge till.

 För nu berättar brittiska Autocar, som har intervjuat Volkswagens brasilianska produktchef, att den 31 december 2013 kommer den brasilianska tillverkningen att läggas ned och den klassiska folkabussen kommer därför att gå till bilhimlen – förmodligen för gott.

 Anledningen till att brasilianarna lägger ned tillverkningen är nya, hårdare krocksäkerhetsregler som säger att alla nytillverkade bilar från och med 2014 måste vara utrustade med ABS-bromsar och krockkuddar på både förar- och passagerarsidan.

 Det skulle helt enkelt bli för komplicerat och dyrt att konstruera om folkabussen för att tillmötesgå de nya reglerna. Därför lägger man hellre ned tillverkningen efter 63 års oavbruten glädje för oerhört många människor världen över.

 Folkabussen kommer att vara saknad av många. Som tur är finns det många exemplar kvar, många fortfarande rullandes, som är rena kulturskatter för framtida generationer.

 Med en tår i ögonvrån säger vi farväl till folkabussen, världens förmodligen mest omtyckta bilmodell.

Vilka är dina minnen av folkabussen? Berätta med en kommentar nedan.