Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg

Folkomröstning om trängselskatten i Göteborg

Sent på torsdagskvällen kom beskedet att det blir folkomröstning om trängselskatten i Göteborg sedan nej-sidan inte uppnått två tredjedels majoritet vid omröstningen i kommunfullmäktige.

Efter årsskiftet hakade Göteborg på Stockholm och införde trängselskatt för den som vill köra in eller ut från stadens centrala delar, men även den som vill passera Göteborg på exempelvis E6/E20. Stort rabalder hade uppstått redan innan införandet och det har fortgått även efteråt.

 Kvällstidningen GT har kampanjat för att få till stånd en folkomröstning. Till det behövdes 40000 namnunderskrifter, vilket man också lyckades samla in. Men för att en folkomröstning ska bli verklighet måste kommunfullmäktige först rösta om det ska bli en folkomröstning. Minst två tredjedelar av de sittande i kommunfullmäktige måste då rösta nej för att hindra folkets röst. Tidigare pekade det mesta på att kommunfullmäktige skulle sätta stopp för en folkomröstning.

 Efter lång och livlig debatt i kommunfullmäktige under torsdagskvällen framgick det till slut att nej-sidan inte lyckades komma upp till två tredjedels majoritet och en folkomröstning är därmed ett faktum. En av anledningarna till att nej-sidan inte nådde upp till rätt nivå beror på att moderaterna har svängt i frågan och nu stödjer en folkomröstning tillsammans med lokala partiet Vägvalet och Sverigedemokraterna samt några politiska vildar.

 Det var i maj 2010 som riksdagen tog beslut om att införa trängselskatt i Göteborg. Detta på uppmaning från politikerna i staden. Då var sex av åtta partier för trängselskatt. Sverigedemokraterna och Vägvalet var emot.

 Göteborgarna själva är inte helt ense med politikerna. En genomförd opinionsundersökning visar att 60 procent av göteborgarna vill se en folkomröstning om trängselskatten och att 52 procent då skulle rösta nej till trängselskatt. 16 procent sade sig vara osäkra.

Resultatet efter en folkomröstning behöver dock inte betyda någonting då politikerna ändå har sista ordet. En folkomröstning är endast rådgivande.

 I vår lilla undersökning på teknikensvarld.se tidigare i år var 77 procent av besökarna negativt inställda till trängselskatt i Goteborg. 23 procent var positiva.

 Vad tycker du? Är du som berörd bilist i Göteborgsområdet nöjd med att det blir en folkomröstning och hur vill du att resultatet i denna faller?