Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW iX3, Skoda Enyaq och Volvo XC40 Recharge finns med på listan, men inte Mercedes EQC 400.BMW iX3, Skoda Enyaq och Volvo XC40 Recharge finns med på listan, men inte Mercedes EQC 400.BMW iX3, Skoda Enyaq och Volvo XC40 Recharge finns med på listan, men inte Mercedes EQC 400.
BMW iX3, Skoda Enyaq och Volvo XC40 Recharge finns med på listan, men inte Mercedes EQC 400. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Folksam listar säkra bilar med låga utsläpp

Försäkringsbolaget Folksams trafikforskare släpper nu sin lista över vad de anser vara smarta bilköp ur säkerhets- och miljösynpunkt.

Listan, som du ser i sin helhet längst ned i artikeln, består av 103 olika bilmodeller och totalt 522 versioner där alla drivs av förnybara bränslen, är laddhybrider eller rent eldrivna. Med 53 modeller på listan utgör laddhybriderna den största gruppen, vilket är nio fler än fjolårets lista. Elbilarna står för 42 av modellerna, elva upp från ifjol. Resterande 14 modeller drivs av fordonsgas (9 st), vätgas (2 st) och etanol (3 st). Det är med andra ord tydligt att elektrifieringen är utbredd på listan, vars krav för att komma med skärps hela tiden. Så här skriver Folksam själva i sitt pressmaterial:

Kriterierna för att platsa på årets lista är 5 stjärnor i Euro NCAP där testtillfället inte får vara äldre än sex år, säkerhetssystem som autobroms för både fotgängare och cyklist, liksom filvarningssystem och bra whiplashskydd ska vara standard. Folksam har också ett utsläppskrav av koldioxid som skärpts från 142 g/km till 72 gram de senaste tio åren. För laddhybrider gäller 50 gram. Till år 2027 är målet att enbart lista bilar med noll utsläpp. I årets lista anges inte bara bilmodellernas koldioxidutsläpp utan även elbilarnas energiförbrukning.

Intressant är att Folksam inte bara ser på drivmedlet i sig, utan att man även reflekterar över bilarnas förbrukning. Under årens lopp har vi på Teknikens Värld sett enorma skillnader mellan uppgiven kontra verklig förbrukning, något som WLTP rådde bot på – i alla fall vad gäller förbränningsmotorer. Men att ämnet lyfts även hos Folksam, hur mycket energi som går åt för att framföra fordonet i fråga, är ett steg i rätt riktning.

Anders Ydenius är trafikforskare på Folksam.Anders Ydenius är trafikforskare på Folksam.Anders Ydenius är trafikforskare på Folksam.
Anders Ydenius är trafikforskare på Folksam. Foto: Folksam

– Med dagens elpriser så skiljer det ganska många kronor per mil och bil. Lägg därtill att man ibland laddar bilen på kommersiella laddstationer. En bil med hög energiförbrukning i kombination med att man tankar till ett dyrt elpris kan göra att man nästan hamnar på samma prisnivåer som om man skulle tankat med fossilt bränsle, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

Samtidigt noterar Folksam att högre elförbrukning kan tyckas vara ett smärre problem då de lokala utsläppen blir noll, men att det finns många andra aspekter med hög förbrukning. ”Elbilens förbrukning kan tyckas som ett smärre problem eftersom de lokala utsläppen ändå är noll, men hög elförbrukning leder till större tyngre batterier för att få en acceptabel räckvidd. Det leder i sin tur till ökat vägslitage och dyrare däck. Hög energiförbrukning leder dessutom till ökat energibehov från fordonstransporter och ökade driftkostnader för konsumenten.”

I den 103 modeller och 522 versioner långa listan märks stora skillnader i just förbrukning mellan elbilarna. Tesla Model 3 Standard Range (kallad RWD) och DS3 Crossback premieras för sina låga 1,4 kWh/mil samtidigt som Audi e-tron 95 kWh har högst förbrukning av bilarna på listan med sina 2,6 kWh/mil.

Elbilen Volvo XC40 Recharge.Elbilen Volvo XC40 Recharge.Elbilen Volvo XC40 Recharge.
Elbilen Volvo XC40 Recharge. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volvo dominerar listan, hela 116 av de 522 versionerna är Volvo-bilar. Samtidigt noterar Folksam bristen på alternativ av fordon drivna av etanol, fordonsgas samt vätgas. Utbudet har varit i stort sett detsamma under de senaste åren. När det gäller gasbilarna är det bara Skoda som erbjuder flera olika modeller med just gasdrift – Kamiq, Octavia och Scala.

– Övergången till elbilar är bra för omställningen mot en fossilfri transportsektor. Men det finns en poäng att ha en bilflotta med olika typer av fossilfria drivmedel. Med en variation av bränsletyper minskar både behovet av elenergi när färre elbilar ska laddas och den energi som används vid tillverkning av batterierna, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.

https://datawrapper.dwcdn.net/4T4gV/1/