Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NASA

Folksam tillåts övervaka din bilkörning

Datainspektionen har beslutat att försäkringsbolag ska få lov att placera mätutrustning i kundernas bilar för att övervaka om exempelvis hastighetsöverträdelser. Håller man hastigheten premieras man med lägre försäkringspremie.

Försäkringsbolaget Folksam hade begärt tillstånd att få placera mätutrustning i sina försäkringstagares bilar. Utrustning som ska kunna registrera olika parametrar, exempelvis hastigheten. Är försäkringstagaren en bilförare som gärna överträder hastighetsbegränsningarna är det hög försäkringspremie som skall betalas. Visar mätningarna i stället att föraren håller sig inom de tillåtna hastigheterna belönas man med reducerat premiebelopp – upp till 30 procent lägre.

 Folksams begäran har nu fått gehör hos Datainspektionen som godkänner dylik mätutrustning i försäkringsbolagens kunders bilar. Dock med ett villkor – att försäkringstagaren går med på att övervakas och att informationen som samlas in hanteras korrekt.

 Folksams försäkringslösning har sitt ursprung i en idé som MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, tagit fram. Lösningen kallar man ”pay as you drive”.

 Mätutrustningen som monteras i försäkringstagarens bil kallas ”Grönt ljus” och är en liten display som i realtid visar hastighet samt indikation om man kör för fort eller håller hastigheten. Informationen till föraren är alltså omedelbar.

 Folksam har redan testat systemet hos en grupp bilförare och det visade sig att antalet hastighetsöverträdelser halverades i jämförelse med en parallell grupp som hade motsvarande system men som inte visade direkt informationen till föraren.

 Folksam påpekar dessutom att bränsleförbrukningen sänks då en lägre hastighet hålls med hjälp av systemet samt att det, om alla bilar i Sverige skulle utrustas med systemet, har potential att rädda 40-60 liv om året och minska antalet svårt skadade i trafiken med ett par hundra.

 Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör, Claes Tingvall, är positiv till systemet som sägs vara unikt jämfört med motsvarande befintliga som finns i andra länder, exempelvis USA, Storbritannien och ett antal länder i södra Europa. I många andra länder, Ryssland och länder i Sydostasien för att nämna några, är det vanligt att en kamera på insidan av vindrutan registrerar framfärden och eventuella incidenter. På så vis kan bevisbördan underlättas samt försäkringspremien sänkas för den som har kamera i sin bil.

 Räkna med att fler försäkringsbolag tar efter Folksams initiativ.

Kan du tänka dig att övervakas via Folksams system för att erhålla lägre försäkringspremie?