För stor succé för GLC – Mercedes hinner inte med

Nya Mercedes GLC som vi testar Teknikens Värld nummer 8/2016 har blivit en enorm succé i hela världen och tyskarna är helt tagna på sängen. Väntetiden är ett år!

Jag fick telefonsamtal av en läsare som läst testet och blev sugen och begav sig därför till sin lokala Mercedes-handlare, där han gjort många affärer tidigare.

Men han möttes av beskedet att han gärna fick provköra deras demobil men att det skulle ta ett år innan han fick sin GLC om han beställde i dag.

Jag tänkte att detta inte kunde vara möjligt men får samma besked av Mercedes PR-chef Fredrik Warholen.

– Vi sålde vår svenska tilldelning på väldigt kort tid och samma sak har hänt på alla marknader, säger Fredrik Warholen. Vi kan därför inte ta bilar från någon annan då de står i samma situation.

– Vi räknade på samma försäljning som GLK, som GLC ersätter, och lite till, men det blev mycket, mycket mer, säger Fredrik Warholen och beklagar situationen.

Trist för kunderna och trist för Mercedes som här har en guldkalv som de inte kan leverera. Ett års väntetid är det inte många kunder som accepterar och då vänder de sig istället till ett annat bilmärke.

För att lätta på trycket till viss del kommer nu produktion att startas även på finska Valmet som är kända för att vara snabba på att få igång en ny produktion.