Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ligier

Förarlösa bussar rullar i Finland

Förarlösa fordons vara eller icke vara diskuteras världen över på alla nivåer. I Helsingfors är de redan i trafik.

Förarlösa fordons kryssar på Helsingfors gator. Detta tack vare att finsk lag inte kräver att fordon ska ha en chaufför. Detta gör Finland unikt och därför den perfekta platsen för tester inom området.

- De här bussarna är exempel på framtidens transportmedel. På det här sättet behöver man inte äga ett fordon utan man kan hyra rörligheten, säger Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri till Yle.

De eldrivna bussarna trafikerar en sträcka på ett par hundra meter och försöket avslutas i mitten av september. Man får dock inte vara många eller ha bråttom ”Bussen”, som tillverkas av Ligier, rymmer tio personer och har en maxhastighet på 40 km/h. Under försöksperioden är dock hastigheten begränsad till 11 km/h och ombord finns en ansvarig person. I framtiden är det meningen att en person ska kunna kontrollera flera fordon samtidigt.

- Det är omöjligt att en robotbil är hundra procent säker, men förstås är den mänskliga faktorn den största orsaken till bilolyckor. Det här är ett nytt fenomen och då måste man experimentera och se till att det fungerar, säger Pekka Sauri vidare.

Fler tester kommer i ett senare skede göras i Esbo och Tammerfors.