Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Prototyp av Googles självkörande bilPrototyp av Googles självkörande bilPrototyp av Googles självkörande bil
Prototyp av Googles självkörande bil

Förarlösa Google-bilen har tagit körkort

Googles modifierade och förarfria Toyota Prius får numera köra runt för egen maskin i hela Nevada sedan delstaten förärat bilen egna registreringsskyltar.

Googles självgående Toyota Prius som körs med hjälp av datorer istället för förare har fått grönt ljus från delstaten Nevada att ta sig runt allmänna vägar utan förare. 

 Den modifierade Priusen imponerade på inspektörerna när den ohindrat tog sig fram på motorvägar, landsvägar, och tätbebyggda områden i Carson City och i den hektiska trafiken på Las Vegas Strip. Efter uppkörningen fick bilen röda registreringsskyltar med en evighetssymbol strax bredvid siffrorna 001. 

 – Jag kände att evighetssymbolen var det bästa sättet att representera ”framtidens bil”. Den unika röda skylten kommer vara lätt att känna igen för allmänheten och polisen och kommer bara användas på bilar med tillstånd, säger Bruce Breslow, chef på den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen DMV i ett pressmeddelande.

 Bruce Breslow öppnar även för att tillåta självgående bilar för privatpersoner när biltillverkare börjar sälja dem i framtiden. Enligt honom har flera biltillverkare hört av sig till delstaten för att få provköra självgående bilar.

 För att godkännas för allmänna vägar måste självgående bilar ha rullat minst 10 000 miles, motsvarande drygt 1 600 mil. Företag måste dessutom vara redo att betala en självrisk på strax under sju miljoner kronor i fall de skulle krocka.

En som tagit nytta av en förarlös bil är blinde Steve Mahan som fick "provköra" bilen i filmen nedan.

https://youtu.be/cdgQpa1pUUE?width=575&height=353