Bilden är manipulerad.

Förbud mot dieselbilar i Oslo från och med i dag

Från och med tisdagen den 17 januari 2017 råder det förbud mot dieselbilar i Norges huvudstad Oslo. Förbudet gäller tills vidare.

Det är inte första gången som Oslo och förbud mot dieselbilar nämns i samma mening. Men från och med i dag klockan 06.00 råder det för första gången dieselbilsförbud i den norska huvudstaden, om än ett tillfälligt sådant. Förbudet gäller alla Oslos kommunala gator, det vill säga större delen av staden.

Anledningen till förbudet är den dåliga luftkvalitet som registreras i Oslo titt som tätt. Dock är luftkvaliteten inte så dålig just i dag, alla mätstationer visar gröna, godkända värden. Det är bland annat tack vare ett snöfall under morgonen som luftkvaliteten har blivit bättre.

Förbudet gäller tills vidare och omfattar inte exempelvis dieseldrivna fordon som tillhör kollektivtrafiken, utryckningsfordon, diplomatfordon, sjuktransporter och licensierade persontransporter.

Tre timmar efter införandet av förbudet anser Fremskrittspartiet att det bör hävas då de anser att åtgärden är bristfällig.

– Kommunfullmäktige beskrev möjligheten till dieselförbud som ett akut tilltag. När det i dag visar sig att problemet inte är akut måste åtgärden, som drabbar så många så hårt, avblåsas med omedelbar verkan, säger Fremskrittspartiet Oslos transportpolitiske talesman Tommy Skjervold till VG.

Det har rapporterats om väldigt fulla bussar i kommunaltrafiken i Oslo under morgonen, dock utan att det utbrutit i kaos.

Stockholms trafikborgarråd, Daniel Helldén (mp), förstår varför Oslo har infört förbud men säger att Stockholm, som inte lider av luftproblem av samma magnitud, inte behöver gå samma väg. Han säger i stället att de tittar på andra sätt att få bukt med den svenska huvudstadens luftkvalitet, bland annat genom att bara tillåta elektriska fordon i vissa delar av staden.

Norge är på väg att helt förbjuda bensin- och dieselmotorer med start 2025.