Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förbud mot dubbdäck
Förbud mot dubbdäck
Förbud mot dubbdäck
Förbud mot dubbdäck

Förbud mot dubbdäck i dag – om inte...

I dag står det 16 april i våra kalendrar. Det betyder att perioden då dubbdäck är tillåtna är över för den här gången. Men dubbdäck får lov att användas, om det är eller befaras bli vinterväglag.

Våren kan äntligen skönjas – till viss del. I och med att det i dag är den 16 april säger lagen att dubbdäcken måste vara avplockade från bilen, om det inte råder eller befaras bli vinterväglag.

När vädret är så nyckfullt som det är just nu är det lite vanskligt att avgöra om dubbdäcken ska vara kvar eller inte. Tidigt i morse var det exempelvis fem minusgrader och rejält med frost strax norr om Stockholm. Men vad är vinterväglag enligt lagens mening och vem är det som avgör om det är okej eller inte med däck med dubb? Så här står det beskrivet på Transportstyrelsens hemsida:

Vinterväglag anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Polisens hemsida fyller i med att man inte ska glömma att även vägrenen är en del av vägbanan.

Lagen om vinterdäck kräver vinterdäck – friktionsdäck eller dubbdäck – mellan 1 december och 31 mars om vinterväglag råder. Under denna period finns det alltså inga antingen eller om det är vinterväglag.

 Odubbade friktionsdäck får lov att användas året runt, även om det inte är något vi rekommenderar. Sommardäck har betydligt bättre säkerhetsprestanda när solen ger sig till känna och temperaturen börjar stiga.

Kände du nu att nya sommardäck vore en bra investering? Läs då gärna vårt sommardäcktest 2014 innan du ger dig ut och handlar fyra nya sulor!