Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110405-förbud sms mobil
110405-förbud sms mobil
110405-förbud sms mobil
110405-förbud sms mobil

Förbud mot sms i bil på gång

En majoritet av riksdagen är nu för att förbjuda sms:ande bakom ratten. Det finns även ett starkt stöd för att införa ett handsfreekrav för att få prata i mobiltelefon samtidigt som man kör.

Enligt trafikutskottets ordförande Anders Ygeman har de borgerliga partierna kompromissat med Socialdemokraterna om ett krav på regeringen att återkomma med ett förtydligande och en skärpning av lagstiftningen när det gäller användandet av mobiltelefon i samband med körning.

– Det är mycket bra. Vi välkomnar att man äntligen nu ger upp den här skampositionen som bara Sverige har haft genom att inte reglera, när det finns så tydliga risker förknippade med detta. Det här är har varit våra två krav, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till TT samtidigt som han poängterar att sms:ande bakom ratten är likställt med att köra rattfull.

Även polisen välkomnar ett förbud mot sms:ande och telefonpratande utan handsfree när man kör bil.

– Vi har svårt att säga att vissa trafikolyckor beror på detta, men helt klart är att har man bara en hand på ratten och fokus på att sms:s eller prata i telefon då blir framförandet av fordonet betydligt sämre, säger Göran Bolinder som är chef för trafikpolisen i Stockholm.

Göran Bolinder ser också ett framtida problem, beroende på hur en kommande lagstiftning kommer att se ut, med att övervaka att förbudet efterföljs.

Enligt Motormännen dör mellan 15 och 20 personer per år i Sverige på grund av förare som pratar i mobiltelefon under körningen.

Enligt en av försäkringsbolaget Trygg-Hansa genomförd undersökning läser och skriver 42 procent av bilförarna sms bakom ratten. Betydligt fler pratar i mobiltelefon utan handsfree. Dock anses sms:ande vara betydligt farligare än mobilpratande då sms:ande innebär att man tar bort blicken från vägen.

En lagstiftning mot sms:ande och mobilpratande utan handsfree under körning kan vara aktuell först 2012 eller 2013. Beslut fattas i trafikutskottet i riksdagen senare i dag.

Förra året beslutade Albanien att förbjuda mobilpratande utan handsfree när man kör bil. Därmed är Sverige enda landet i Europa som inte har ett sådant förbud.

Det kan även bli aktuellt mot användande av GPS, mejl och Internet när man sitter bakom ratten. Läs mer om det här.

Läs mer