Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091014-ford-återkallar 45
091014-ford-återkallar 45
091014-ford-återkallar 45
091014-ford-återkallar 45

Ford återkallar 4,5 miljoner fordon

Amerikanska Ford ska nu börja återkalla 4,5 miljoner fordon då ett fel har upptäckts i fordonens farthållare som kan åstadkomma brand, även då fordonet inte är i bruk. Totalt 16 miljoner fordon kommer att ha återkallats på grund av detta fel under de tio senaste åren.

Det är inte bara Toyota som drabbas av massåterkallelser utan även Ford får ta tillbaka svidande många fordon till verkstaden för reparation.

Nu handlar det om hela 4,5 miljoner fordon, personbilar och lätta lastbilar, på den amerikanska marknaden då det kan uppstå brand i dessa på grund av ett fel i farthållaren. Felet är extra allvarligt då det även kan inträffa på fordon som inte är rullandes. Motorn kan till och med vara avstängd.

Ford berättade för fem dagar sedan att de har för avsikt att återkalla 1,1 miljoner Windstar (1995-2003) på grund av felet, men i dag förklarade amerikanska säkerhetsorganisationen National Highway Traffic Safety Administration att ytterligare 3,4 miljoner fordon berörs, alltså totalt 4,5 miljoner, och att Ford har för avsikt att även återkalla dessa.

Felet med den brandfarliga farthållaren är i sig inget nytt. Ford har de senaste tio åren återkallat 16 miljoner fordon (inklusive de nya 4,5 miljonerna) med samma fel.

Efter dagens återkallelser säger Ford att fler inte är aktuella eftersom de 4,5 miljoner fordonen är de sista som är behäftade med denna potentiellt livsfarliga farthållare.

Det är en strömbrytare i farthållaren, tillverkad av Texas Instruments, som kan läcka och därmed orsaka överhettning, rökutveckling och brand. På vissa Windstar-modeller kan även bromsvätska läcka in i ABS-systemet och på så vis också leda till brand.

Det finns en rad detaljer man ska vara uppmärksam på som kan vara begynnande problem med farthållaren. Det är att den inte går att aktivera eller att den inte fungerar alls, att bromsljusen slutar att fungera eller att varningslamporna för bromsljus och ABS-systemet tänds i instrumentpanelen.

Ford planerar att skicka ut återkallelserna till sina återförsäljare under denna vecka samt till Ford-ägare mellan den 26 oktober och 11 december.

Om Europa och Sverige kommer att beröras av återkallelserna är i dagsläget okänt.

Lite kuriosa är att denna rekordstora massåterkallelse av 16 miljoner fordon till följd av farthållarproblemet innefattar dubbelt så många fordon än den näst största återkallelsen i amerikansk fordonshistoria. Den näst största återkallelsen, sett till antalet fordon, berörde även den Ford.

Läs mer