Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford avslöjar: nya Focus RS gör 0-100 km/h på 4,7 sekunder

Ford har varit ovanligt utdragna vad gäller presentationen av nya Focus RS, men när bilen nu står utställd nere i Frankfurt har man äntligen lättat lite mer på informationstrycket.

https://youtu.be/3uhUYBrfbzI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

På bilsalongen i Genève i våras var en av de stora nyheterna nya Ford Focus RS. Bilen visades upp, fakta presenterades och folk slickade sig runt munnen. Men Ford var lite kluriga då, de presenterade inte alla fakta även om vi kanske fick reda på det viktigaste – att nya Focus RS är fyrhjulsdriven. De utelämnade däremot andra viktiga detaljer så som motoreffekt och accelerationssiffror. Deras taktik var, och är det fortfarande, att dra ut på informationsflödet för att hålla oss på halster.

I samband med Goodwood Festival of Speed i juni fick Ford för sig att ge oss motorspecifikationerna. Den 2,3 liter stora EcoBoost-turbomotorn med fyra cylindrar utvecklar 350 hästkrafter, 45 fler än i gamla Focus RS som använde sig av den gamla Volvo-turbofemman. Maxvridet avslöjade de samtidigt – 440 newtonmeter, men med en topp på 470 newtonmeter via en overboost-funktion som kan vara i upp till 15 sekunder.

Sedan fartfestivalen i England har vi mer eller mindre varit barskrapade informationsmässigt – tills i dag när Ford nu berättar hur kvick deras golfklassracer är. Avslöjandet görs i samband med att nya Focus RS visas upp i Ford-montern på Frankfurt-salongen, och man har passat på att släppa siffran i kombination med en film (se ovan) där vi får se och höra bilen mer än tidigare.

Nya Focus RS gör 0-100 km/h på 4,7 sekunder och toppar 266 km/h. 4,7 sekunder är 1,2 sekunder snabbare än gamla Focus RS och 0,9 sekunder snabbare än RS500-versionen av den, en specialare med 350 hästkrafter. För att göra (haltande) jämförelse kan vi ta nya Honda Civic Type R som är ruskigt snabb runt Nürburgring. Med 310 turbohästar gör den 0-100 km/h på 5,7 sekunder, en hel sekund långsammare än Focus RS. Men så har Hondan bara drivning på framhjulen. En annan aningen mindre haltande jämförelse, även om det skiljer 50 hästkrafter till Fordens fördel, är Volkswagen Golf R. Med sin fyrhjulsdrift gör den 0-100 km/h på 4,9 sekunder.

Ford  tar redan emot beställningar på nya Focus RS, men marknadslanseringen låter vänta på sig till våren 2016. Några svenska priser har inte annonserats men det tyska priset börjar på motsvarande 364 000 kronor.

I bildgalleriet nedan har vi fyllt på med lite nya bilder om du känner för att fortsätta denna artikel med lite bildtittande.

Uppdatering: svensk prislapp

Du som är sugen på nya Ford Focus RS behöver inte punga ut med enorma summor för att få prestanda i toppklass. Nya Focus RS kostar nämligen från 384 300 kronor och då ingår alltså 350-turbohästar och fyrhjulsdrift. Ford har därmed lagt sig på samma prisnivå som Volkswagen och fyrhjulsdrivna Golf R (från 384 000 kronor), men då är det som tidigare nämnt 50 hästkrafter färre. Ford tar alltså 1 098 kronor per hästkrafter, Volkswagen 1 280 kronor.