Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford bekräftar: nya Focus RS har 350 hästkrafter

Ford gillar att vara hemlighetsfulla, men nu klarade de inte av att hålla sig längre. Inför uppvisningen på den brittiska fartfestivalen i helgen avslöjar de nu bilens riktiga effekt- och vridmomentssiffror.

https://youtu.be/NnRB0KQrpPI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det var på Genèvesalongen i mars som nya Ford Focus RS slog ned som en bomb. Starkare än någonsin och äntligen med fyrhjulsdrift fick den minst halva världen att börja dregla. Men Ford var samtidigt lite taskiga. De avslöjade inte några effekt- eller prestandasiffror för oss. Det enda de sa var den har över 320 hästkrafter och mer än 434 newtonmeter. Några accelerationstider eller toppfartssiffror fick vi inte se röken av alls.

Kort efter premiären dök det upp siffror som sa att den verkliga effektsiffran är 350 hästkrafter. Nu bekräftar Ford, dagarna före uppvisningen av nya Focus RS på Goodwood Festival of Speed i helgen, att det är just 350 hästkrafter som gäller – varken mer eller mindre. Maxvridet bjuds vi också på i dag (tillsammans med filmen ovan). 440 newtonmeter är lika mycket som i gamla turbofemman med Volvo-gener, detta ur en 2,3-liters EcoBoost-turbomaskin (som även återfinns i Mustang). Dock har nya Focus RS en overboost-funktion som tillåter 470 newtonmeter i upp till 15 sekunder.

350 hästkrafter är en bekant siffra det också, det är nämligen lika mycket som fanns i värstingversionen av förra generationens Focus RS, det vill säga RS500. Vanliga RS hade ”bara” 305 hästkrafter.

Varvtalsstoppet sägs ligga på 6 800 r/min, men det är inte maxvridet återfinns. Det finns i stället hela vägen från 2 000 upp till 4 500 r/min.

Tyvärr är Ford fortsatt hemliga, till viss del, eftersom de ännu inte bjuder på prestandasiffrorna. Förhoppningsvis offentliggörs dessa under helgen. Vågar vi satsa på en 0-100-tid på under fem sekunder? Klart vi gör!