Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Bronco gör comeback

En av Fords mest namnkunniga modeller kommer tillbaka. Bronco, som debuterade 1966, får vi se åter – men först 2020.

Detroitsalongen bjuder framtidsvisioner och nyheter men också lite gammalt. I alla fall i Volkswagens monter i form av I.D. Buzz – en folkabuss i nytolkning men nu även i form av ett gammalt modellnamn. Ford har låtit meddela att modellnamnet Bronco kommer att återuppstå 2020.

Vi kör Bronco

"Mäktig, maffig, mullig och mysig". Björn Sundfeldt hade svårt att lämna tillbaka Ford Bronco efter provkörningen i Teknikens Värld nummer 5/1983. Bronco togs in i Sverige sedan sommaren 1982 men inte av Ford själva utan av återförsäljaren Ostermans.

Modellen debuterade 1966 och tillverkades i fem generationer innan den lades ner 1996 och ersattes av modellen Expedition (se galleriet nedan). Även om modellen rullade på svenska vägar så är kanske Bronco för många mest känd som flyktbil för O.J. Simpson i ett morddrama 1994.

Nya Bronco ska tillsammans med flakbilen Ranger byggas i Michigan vilket tyder på att de kommer att dela på en del teknik. Ranger gör debut redan 2019 och gör även den comeback. Någon amerikansk Ranger har inte tillverkats sedan 2011 även om den har en internationell namne som hängt med sedan 1971.

Ford säger sig ha fått tydliga signaler från sina kunder som vill ha "nya dugliga fordon som är roliga att köra", menar märkets amerikanska president Joe Hinrichs.

– Ranger är för pickup-köpare som vill ha en billig, funktionell, robust och duglig Ford. Bronco ska vara en kompromisslös fyrhjulsdriven bil för folk som söker upplevelser långt utanför stadens gränser, förklarar Joe Hinrichs.

Det är inte första gången som Ford gräver fram modellnamnet Bronco. 2004 visades ett koncept vid namn Bronco som också lånade en del former från framför allt första generationen av modellen. Projektet rann dock ut i sanden och det är knappast troligt att kommande Bronco kommer att ärva något från konceptet.

För den som är fantast av gamla goda jänkarmodeller så är det goda tider. Det är sedan en tid tillbaka klart att det ska blåsas liv i ett annat klassiskt modellnamn. 2019 ska FCA-koncernen presentera en ny generation Jeep Grand Wagoneer, ett modellnamn som debuterade 1964 och gick i graven 1991.