Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Ford C-Max läggs ned

Ford C-Max och Grand C-Max går i graven efter dalande efterfrågan för segmentet och åtstramningar i koncernen.

Det kommer inte direkt som någon överraskning att Ford C-Max och Grand C-Max går i graven. Modellen debuterade 2003 och en andra generation kom 2010 men intresset för mpv-segmentet är i dag långt ifrån vad det en gång var.

Tidigare i år meddelade Ford att man skulle stärka sin position och öka sin lönsamhet i Europa. I själva verket var det att betrakta som åtstramningar och mellan raderna gick det att läsa att dagarna var räknade för märkets mpv-modeller.

Fabriken i Saarlouis ska fokusera på Focus.Fabriken i Saarlouis ska fokusera på Focus.Fabriken i Saarlouis ska fokusera på Focus.
Fabriken i Saarlouis ska fokusera på Focus. Foto: Ford

Tillverkningen av C-Max i Saarlouis-fabriken slutar i juni men produktionen av modellen Focus fortsätter. Dock går fabriken ner från tre till två skift då nattskiftet stryks. Totalt ska 5 000 jobb i fabrikerna i Saarlouis och Köln strykas.

C-Max har tillverkats i Saarlouis åren 2003 till 2010 och sedan 2014. Perioden där emellan tillverkades modellen i spanska Valencia.

På bilden överst ses Grand C-Max testas i Teknikens Värld nummer 5/2013. Av fyra mpv:er blev bilen bara slagen av en: Ford B-Max. Plus fick C-Max bland annat för utrymmen, pris och motor (1,0 EcoBoost 125) men fick minus för köregenskaper och användarvänlighet.