Foto: © 2011 Ford Motor Company

Ford EcoSport – Fiesta på styltor

Vem vill inte ha en hög Fiesta? Spionbilder har visat att en högbyggd modell baserad på Ford Fiesta är på gång och nu visas den färdiga bilen. Ford EcoSport blir något så ovanligt som en liten suv med trecylindrig motor.

Fords europeiska avdelning har varit märkvärdigt försiktig med att ge sig in i det heta suvträsket. Visst har mellansuven Kuga funnits sedan några år tillbaka men i förhållande till Fords framgångar i USA med alla ”pickups” och ”trucks” är Kuga ingenting. Men nu utökar Ford sin suvnärvaro i Europa, och resten av världen för den delen.

Den nya småsuven Ford EcoSport använder småbilen Fiesta som bas men har ett helt nytt yttre. Bilen som ska visas upp på bilsalongen i New Dehli i dagarna och som syns på bilderna har förvisso en hel del konceptbilsdrag men sägs ändå vara en produktionsklar bil. Formspråket är betydligt bitigare och aggressivare än på Fiesta och har vissa drag av konceptbilen Evos som visades i Frankfurt i höstas.

Trots den höga markfrigången pratar Ford ingenting om terrängegenskaper utan bara om hur miljövänlig EcoSport ska bli. Lillsuven blir enligt uppgift en av de första Fordarna som får tillgång till märkets nyutvecklades trecylindriga EcoBoost-motor på 1,0 liter. I EcoSport ska den producera omkring 120 hästkrafter.

EcoSport ingår i vad Ford kallar ”One Ford”, vilket är den strategi som innebär att Ford ska sluta sälja bilar som är anpassade för en särskild marknad. Alla Ford-modeller ska numera passa alla marknader. Det betyder också att bilen ska heta EcoSport i hela världen. Först att stifta bekantskap med EcoSport blir alltså Indien, men Ford lovar att den ska landa även Sydamerika, Kina, Nordamerika och Europa.