Ford Edge Foto: © 2010 Ford Motor Company

Ford Edge kommer till Europa på Mondeo-chassi

Ford har uppmärksammat den europeiska suvtrenden och vill smida medan järnet är varmt. Därför kommer nya Edge, byggd på Mondeos plattform, hit nästa år.

Fords nya strategi som går ut på att alla modeller ska vara globala innebär att vi står inför en del intressanta lanseringar framöver. Edge är en suv som i dagsläget bara säljs i Nordamerika, Kina och Ryssland men som från och med nästa år även ska säljas här i Europa. På bilsalongen i Los Angeles i november ska Ford visa en helt ny generation Edge som är utvecklad för att passa ett större antal marknader, inklusive den europeiska.

Nya Edge byggs på samma plattform som finns under nya Mondeo och blir därmed Fords största suvmodell på den europeiska marknaden. Övriga Ford-suvar är Fiesta-baserade Ecosport och Focus-baserade Kuga. Att nya Edge är utvecklad för den internationella marknaden innebär bland annat att den är förberedd för högerstyrning, men framförallt att den kan utrustas med fyrcylindriga dieselmotorer. Nuvarande Edge drivs uteslutande av bensinmotorer.

– Den expanderande europeiska suvmarknaden är en utmärkt möjlighet för Ford. Inget annat företag kan matcha Fords expertis, trovärdighet och produktportfölj när det gäller suvar, säger Fords marknadschef Jim Farley till Autocar.

Ovan ses nuvarande Ford Edge i Sport-utförande.