Ford Edge visas som koncept – snart en global suv

Inom ett par år lanserar Ford en helt ny, stor suv som ska säljas över hela världen. Den kommer att se ut ungefär som nya konceptbilen Edge, är Ford på rätt spår?

Vi har tidigare rapporterat om att Ford är på väg att lansera en ny Edge som, till skillnad från tidigare modell, även ska komma till Europa. På bilsalongen i Los Angeles ställer man just nu ut konceptbilen Edge som ger en god föraning om hur den nya suven kommer att se ut.

Tanken är att nya Edge ska bli en internationell modell, den ska se likadan ut och säljas under samma namn oavsett marknad. Konceptbilen har linjer som för tankarna till gamla Edge men även lilla Ecosport och vi kan nog räkna med att det här är ett designtema som kommer att prägla Fords bilar under de närmast kommande åren.

Ford säger ingenting om drivlinan i Edge-konceptet men talar desto mer om alla möjliga olika hjälpsystem. Kanske kommer du ihåg Volvos självparkerande system, Ford Edge har i alla fall ett likadant system som gör det möjligt att trycka på en knapp på en fjärrkontroll eller mobiltelefon och överlåta parkeringen helt och hållet till bilen. Adaptiv farthållare, döda-vinkel-varnare och vingelvarnare är närmast självklara system, med även de finns i Edge.

Ford säger heller ingenting om när nya Edge kommer, men tidigare uppgifter, och inte minst den till synes produktionsfärdiga interiören, tyder på att lanseringen kommer att ske redan nästa år.

https://youtu.be/rcbZIRjGQGw?width=575&height=353