Ford Fiesta ST nu även med fem dörrar

Har du undvikit Ford Fiesta ST eftersom den har för få dörrar? Då finns det inget som hindrar dig längre eftersom Ford i Europa nu lanserar den lilla busen i femdörrarsutförande.

Ford har sedan introduktionen 2013 sålt över 38 000 exemplar av Fiesta ST i Europa. Den siffran kunde ha varit betydligt högre om de inte hade valt att endast sälja den med tredörrarskaross, till skillnad från USA där den även finns i femdörrarsutförande.

Men nu, strax innan dagens Fiesta-generation går i graven (en ny är nämligen på ingång), är det dags för femdörrarsversionen att dyka upp. Bättre sent än aldrig, skulle man kunna säga.

Vad som skiljer sig är helt enkelt att antalet dörrar har blivit fler och att vikten därmed har ökat en aning. Dock har inte prestandan påverkats då 0-100 km/h fortsatt går på 6,9 sekunder och vi misstänker att toppfarten på 220 km/h även den är orörd.

Den extra vikten har påverkat förbrukning och utsläpp i negativ riktning, om än endast en gnutta. Koldioxidutsläppet ligger för femdörrarsvarianten på 141 gram per kilometer i stället för 138 gram.

I oktober är det säljpremiär i Storbritannien och vi hoppas att även Ford Sverige tar in denna till försäljning (japp, de gör det, orderböckerna är redan öppnade) med tanke på hur kul Fiesta ST, inte minst på bana.

Den som vill sikta lite högre får fortfarande nöja sig med tre dörrar. Fiesta ST200 med 200 hästkrafter och två tiondelar kapade på 0-100-tiden säljs i Sverige sedan tidigare i år.