Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Fiesta uppdateras och blir mildhybrid

Fords storsäljare i Europa – Fiesta – är inne på sin åttonde generation och som nybliven 44-åring är det nu dags för en uppdatering.

Sista dagen i november 2016 presenterades nuvarande Ford Fiesta. Marknadslanseringen dröjde dock till sommaren 2017, och modellen har därmed endast tre år på vägarna. Men det är tillräckligt länge för att en modell ska klassas som gammal nog för en uppdatering, speciellt i dessa tider när allting ska elektrifieras. Och elektrifieras, det är precis vad Fiesta gör. Den stora nyheten med Fiesta årgång 2021 är tillkomsten av ett 48-volts mildhybridsystem, ett måste för att Ford i Europa ska nå upp till de 18 elektrifierade modellen de har lovat ska ingå i utbudet i slutet av 2021.

Ford har redan mildhybridteknik i Kuga och Puma, och det är drivlinetekniken i sistnämnda som plockas över till Fiesta. Det innebär en 1,0 liter ”stor” EcoBoost-bensinmotor med tilläggsnamnet Hybrid. Maskinen finns, precis som hos Puma, med två olika effektuttag – 125 och 155 hästkrafter. Enligt nya WLTP-körcykeln, som mot slutet av året helt har ersatt gamla skamfilade NEDC-körcykeln, fixar 125-hästarsvarianten en mil på 0,50 liter bensin vilket motsvarar 112 gram koldioxid per kilometer. 155-hästarsmaskinen är lika snål med 0,50 liter per mil men koldioxidsiffran är aningen högre – 114 gram per kilometer. Båda maskinerna är sammankopplade med en manuellt sexväxlad låda. Någon automat finns inte.

Foto: Ford

Fördelen med att ha en remdriven startmotor/generation som lagrar energi i ett luftkylt litiumjonbatteri, som på mildhybridversionerna, är att man får lite extra vridmoment än i samma motor utan elektrifieringen, och att man får ett start/stopp-system som kan arbeta över ett bredare register. Bilen kan nämligen frirulla, utan förbränningsmotorns hjälp, i hastigheter upp till 25 km/h.

Foto: Ford

Vill man slippa växla måste man titta på 1,0 EcoBoost (utan Hybrid i modellbeteckningen). Den finns i 125-hästarsutförande med en sjustegad automatlåda och förbrukar då 0,56 liter per mil och släpper ut 127 gram per kilometer. Samma maskin finns med manuell låda och landar då på 0,50 liter per mil och 114 gram. Enlitersmotorn finns också med 95 hästkrafter men trots 30 färre hästar är förbrukningen och utsläppen desamma – 0,50 liter per mil och 114 gram per kilometer.

Den som vill ha Ford lilla modell med dieselmotor kan se fram emot en 1,5-liters TDCi-maskin som är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Enligt WLTP ligger den på 0,43 liter per mil och 114 gram per kilometer.

Foto: Ford

Andra nyheter hos Fiesta i och med uppdateringen är adaptiv farthållare med kökörningsfunktionalitet, Rear Cross Traffic-varningssystem med autobroms som (förhoppningsvis) fixar biffen om man skulle missa att en bil är i antågande när man backar ut från exempelvis en parkeringsficka, och vägskyltsigenkänningsteknik. Nytt är också att parkeringsassistenten kan hantera vinkelräta parkeringsfickor och två nya körlägen – Sport och Trail som kompletterar de redan befintliga lägena Normal, Eco och Halka.

Inga priser har aviserats. Dagens Fiesta börjar på 194 050 kronor men finns på kampanj från 179 900 kronor.