Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: © 2012 Ford Motor Company .

Ford firar Shelby med GT500 Cobra

Ford hedrar minnet av framlidne motorlegenden Carroll Shelby med en specialversion av Shelby GT500, som får tilläggsnamnet Cobra, 345 mm breda bakdäck och 850 hästkrafter.

Carroll Shelby gjorde sig känd för sin egenframställda modell AC Cobra, som i sin tur var så snabb att den skrämde brittiska makthavare till att fartbegränsa sina motorvägar. Den 17 maj i år gick Shelby ur tiden, 89 år gammal. Det hedrar Ford och Shelby American med en specialversion av den en gång 662 hästkrafter starka Shelby GT500. Ny effektsiffra är 850 hästkrafter ur den 5,8 liter stora V8:an som överladdas med en fyra liter stor kompressor från Whipple.

 Ford gick samman med Shelby American för att ta fram flera specialdelar till bilen. Motorhuven har specialbyggts och de bakre skärmarna breddats för att få plats med de 13 tum breda fälgarnas massiva bakdäck på 345 millimeter. Bromsarna från Shelby Wilwood ska se till att stoppa bilen. Lacken är samma blåa nyans med vita stripes som var populär på 60-talets Cobror. Upplagan begränsas till ett enda exemplar.

 – Även vid 89 års ålder så var Carroll Shelby en inspirationskälla för oss alla. I år är det 50 år sedan den första Cobran kom. Den här one-offbilen representerar själva grundtanken han hade för att göra Shelby GT500 till en äkta Cobra, säger Ford försäljningschef Jim Farley vid avtäckningen av bilen.