Ford Focus Active Kombi officiell

Nu presenterar Ford nya Focus Kombi i Active-utförande. Den må se robust ut, men någon allhjulsdrivning finns inte till modellen.

När Ford i april tidigare i år presenterade nya Focus i både halvkombi- och kombiutförande passade de på att överraska med en Active-variant av halvkombin, inte kombin. Men nu tycker Ford att det är läge att avtäcka även Focus Kombi i Active-utförande, vilket innebär omarbetad front med svarta plastdetaljer, mer plast runt skärmkanterna, längs tröskellådorna och på bakre stötfångaren samt annat grillmönster och svarta takrails. Focus Active Kombi har även fått en egen uppsättning lättmetallfälgar samt silvergrå detaljer som ska imitera hasplåtar.

Bäst av allt är nog ändå att modellens markfrigång har höjts med 30 millimeter framtill och 34 millimeter baktill samt att Active-modellens chassi har modifierats, bland annat stötdämparna och fjädringen, för att klara sämre väg bättre än vanliga kombimodellen.

Interiören ser vi inte så mycket av på dagens bilder, men vi vet sedan presentationen av halvkombivarianten att sätena har klätts med ett annat tyg med prydande A:n på framstolarna.

Föraren märker dessutom av två nya körlägen utöver de vanliga Eco, Normal och Sport. Active-modellen har nämligen också körlägena Trail och Slippery som ska förbättra framkomligheter på snö, is, sand och lera.

Motorerna till Ford Focus Active Kombi är bensindrivna 1,0 EcoBoost med 125 hästkrafter, 1,5 EcoBoost med 150 alternativt 182 hästkrafter samt dieseldrivna 1,5 EcoBlue med 120 hästkrafter och 2,0 EcoBlue med 150 hästkrafter.

Snålast av bensinmotorerna är 1,0 EcoBoost som vill ha 0,48 liter mil per mil vid blandad körning (107 g/km) och av dieselmotorerna är det 1,5 EcoBlue som är snålast med 0,35 liter per mil (93 g/km). Siffrorna är enligt gamla NEDC-körcykeln men beräknade utifrån nya WLTP.

Sexväxlad manuell låda och åttastegad automatlåda finns att välja mellan, däremot kan man inte välja mellan framhjuls- och fyrhjulsdrift eftersom det sistnämnda inte finns som alternativ.

Ford har redan öppnat Focus Active Kombis orderböcker.