Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-ford-focus-rs-nya090312-ford-focus-rs-nya090312-ford-focus-rs-nya
090312-ford-focus-rs-nya

Ford Focus RS – direktrapport från provkörningen

Ford Focus RS, 305 hästkrafter, 440 newtonmeter, framhjulsdrift. Låter som en omöjlig kombination va? Icke! Linus Pröjtz är just nu nere i franska Nice och provkör Fords nya värsting som imponerar!

16 grader och sol längs med Côte d'Azur (Franska rivieran) och en alldeles nybakad snorgrön Ford Focus RS i sina händer – det är verkligheten för Linus Pröjtz som är där nere för att provköra den senaste besten från Ford.

Vi passade på att ställa lite snabba frågor till Linus över telefon. Vad tycker han om Focus RS med Volvo-femman under huven efter två dagars pressande på väg och bana?

Hur är ditt första intryck av bilen?

– För det första är den fräck att titta på. Speciellt när den är i rörelse. För det andra imponeras man av det Ford har lyckats med. Innan jag tog ut den för hårdkörning så hade jag en farhåga om att den inte skulle hålla måttet, främst med tanke på framhjulsdriften.

Ja, framhjulsdriften och 305 hästkrafter får en att minnas Saab 9-3 Viggen som var lite besvärlig. Finns det några likheter?

– Nej, inte alls, inte ens i närheten. Tack vare racediffbromsen från Quaife och den nykonstruerade framvagnen har Ford lyckats trolla bort alla mina farhågor som det innebär med kraftfull drivning och styrning på samma hjulpar. Fästet är enormt och man kan styra in i kurvor på ett sätt man trodde skulle vara omöjligt. Den fina styrningen hjälper verkligen till att kunna hålla ett tajt spår. Inga som helst problem att följa den vita innerlinjen genom kurvan utan att behöva gå in brett och öppet. Halvvägs genom kurvan är det bara att ge full sula. 0-100 km/h går på 5,9 sekunder och toppfarten ligger på 263 km/h.

Hur är växellådan då?

– Det är samma låda som i den motorsvagare Focus ST. Men komponenterna har förstärkts för RS-versionen. Växelspaken är dessutom lite kortare, precis som slagen. Den är exakt så att det räcker.

Komfortmässigt då? Den är väl stötig som få?

– Faktiskt inte. Trots 19-tumshjul som standard är den helt okej att köra med. Inte speciellt stötig som man kan tro. Den hävdar sig gentemot konkurrenterna, både vad gäller komfort och kraft.

Vad är det mest positiva med nya Ford Focus RS?

– Att man åker härifrån med en så positiv känsla, mycket mer än vad jag trodde var möjligt. Bilen känns helt enkelt gedigen.

Men något negativt måste det väl finnas, eller?

– Jo, om man ska vara petig så är det att Recaro-stolarna är direkt skruvade i golvet vilket gör att man inte kan justera dem i höjdled. Men det kan man leva med, är det motorsport så är det.

Så, vad kommer denna trevliga och överraskande bekantskap att kosta?

– Den dyker upp snart, när vårvärmen når oss. Då får man slänga upp 310 000 kronor för att bli ägare till en Focus RS.

Läs mer