Foto: © 2011 Ford Motor Company

Ford Focus RS får Mustang-motor

Nästa toppversion av Focus RS kommer göra livet surt för BMW, Audi och Mercedes små prestandabilar med en uppskrämd version av Fords 2,3 liter stora EcoBoost-motor. Effekter i krokarna kring 330 hästkrafter är att vänta.

Instegsmodellen till Ford Mustang har för närvarande en 309 hästkrafter stark V6-motor på 3,7 liter, men i downsizing-andan som råder på Ford kommer detta snart ändras. Då kommer, i stället för den ganska tunga och något effektsvaga sexan, en 2,3 liters turboladdad EcoBoost-motor göra plats i Mustang. 

 Enligt Fords motoransvarige Matthias Ton är motorn dessutom på god väg att hamna i nästa generation Ford Focus RS, berättar Ton för Auto Express. I sådant fall kommer den ge närapå Audi RS3-bräckande 335 hästkrafter, vilket dessutom bara är 15 hästar mindre än den begränsade upplagan av 350 hästkrafter starka Focus RS500. 

 Tidigare uppgifter har gjort gällande att en kommande RS kommer ha en trimmad version av den 2,0 liter stora fyran i ST, men den uppges vid 250 hästkrafter vara på gränsen av sin kapacitet. Den medvetet diskret stylade Focus ST lämnar dessutom ett designmässigt utrymme för en lite mer utflippad Focus med kjolpaket modell större samt en bakvinge som lär få 80-talets Sierra Cosworth att gråta av avund.

 Hur man tänker göra för att undvika så kallat ”torque steer” när all effekt letar sig ner genom framdäcken lär bli en utmaning för Ford. För att få stopp på ekipaget är större bromsar och ett uppstyvat chassi och att vänta. 

 Nya Focus RS väntas komma till bilhallarna i slutet av 2013 och lär kosta en bra bit över priset för en Focus ST.

 Fotnot: Bilen på bilden är en Ford Focus ST.