Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100204-focus rs clubsport100204-focus rs clubsport100204-focus rs clubsport
100204-focus rs clubsport

Ford Focus RS med 350 hk i år – nästa generation får fyrhjulsdrift

Ford Focus RS är inte på något sätt dålig. Men ”bara” 305 hästkrafter fick många förväntansfulla att bli besvikna när bilen presenterades 2008. Nu avslöjas det dock att det i år kommer en Clubsport-version med 350 hästkrafter. Samtidigt tittar vi fram i tiden – nästa generation får fyrhjulsdrift och hybriddrivlina.

Ford Focus RS av senaste generation har med sina 305 hästkrafter klivit ur GTI-klassen och får nu ses som en mer renodlad sportbil. Men när de 305 hästkrafterna presenterades i december 2008 var det ändå många som blev besvikna – de hade helt enkelt förväntat sig ännu mer effekt.

Dock verkar det vara en lösning på gång, faktiskt så tidigt som redan i slutet av nuvarande år. Enligt brittiska Auto Express, som har varit i kontakt med sina olika källor, ska Ford presentera en Focus RS Clubsport där 2,5-liters turbofemman (Volvos motor i grunden) trimmas upp till hela 350 hästkrafter. Denna Clubsport-version kan ses som en spektakulär avrundning av nuvarande RS, innan nästa generation tar vid (som du kan läsa mer om lite längre ned).

Ford Focus RS Clubsport bjuder på mer än 45 extra hästkrafter. Den ska även bjuda på ännu mer underhållande körning tack vare lägre vikt, sänkt och uppstyvad fjädring samt R-däck. Bilens vikt sänks genom en rad smådetaljer, bland annat genom att man byter ut stolarna till lättare doningar av racingsnitt. Som grädde på moset ska bilen lackeras i en iögonfallande färg, antagligen ännu mer skrikig än den RS-gröna som vi ser på gatorna i dag.

Nästa generation Ford Focus RS

Om ungefär tre år är det dags för en ny version av Ford Focus RS, baserad på den nya Focus som presenterades på Detroitsalongen i januari. Enligt Auto Express kommer den att vara fullproppad av det senaste i teknikväg. Det mest intressanta är att dagens 2,5-litersturbo inte kommer att tjäna som kraftkälla. I stället blir det en 2,0-liters EcoBoost-motor med direktinsprutning och turboinjektion – kraften skickas till framhjulen, precis som i dag. Men det är inte allt. Förbränningsmotorn paras ihop med en elmotor, samma elmotor som vi redan sett i Peugeot SR1 och kommer att se igen i Genève nästa månad. I SR1 levererar hela paketet (1,6-liters bensinmotor + elmotor) 313 hästkrafter. I nästa Focus RS kommer effekten att bli något lägre – omkring 300 hästkrafter. Anledningen till detta sägs vara att Ford vill säkerställa driftsäkerheten och därmed sänker elmotorns effekt. Detta bästa av allt, förbränningsmotor med elmotor, är att nästa generation Focus RS blir fyrhjulsdriven då elmotorn skickar sin kraft till bakhjulen. Många blev besvikna att nuvarande RS inte fick fyrhjulsdrift, men om tre år verkar det som att den besvikna skaran får vad de vill ha.

Fyrhjulsdriften kommer att ge nästa RS rejält med grepp mellan däck och asfalt vilket påverkar accelerationssiffrorna. Nästa RS sägs sprinta från stillastående till 96 km/h på fem sekunder, vilket i så fall gör den knappt sekunden snabbare än dagens RS. Toppfarten blir 250 km/h.

Den patenterade Ford-lösningen RevoKnuckle som dagens RS är utrustad med kommer att följa med till nästa generation, dock i förbättrat och vassare utförande. Detta kommer att göra nästa RS svårslagen vid exempelvis hårt pressad kurvtagning.

Ford Focus RS är i dag en ganska törstig bil – 0,94 liter per mil vid blandad körning – vilket inte är så konstigt med tanke på effekten. Nästa RS kommer att bli betydligt snålare tack vare start/stopp-system, bromskraftåtervinning, dubbelkopplingslådan Powershift och så klart elmotorns assistans. Så lite som ned till 0,7 liter per mil vid blandad körning pratas det om och 150 gram koldioxid i utsläpp per kilometer.

Utseendemässigt vet vi inte hur nästa Focus RS kommer att se ut exakt, men vi kan ju i fantasin försöka pussla ihop nya Ford Focus med det bodykit som dagens RS har så får vi nog fram ett resultat som någorlunda liknar det som komma skall.

Observera att bilden ovan bara är en lätt photoshoppad bild på dagens RS och alltså inte avbildar kommande Clubsport-versionen.

Läs mer

Test och provkörningar