Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100915-ford-focus-st
100915-ford-focus-st
100915-ford-focus-st
100915-ford-focus-st

Ford Focus ST visas två år i förväg

En ny generation Ford Focus är på ingång och det innebär förstås även en ny Focus ST och sedermera en ny Focus RS. I Paris blir det premiär för nya Focus ST med 250 hästkrafter.

Med nya generationen Focus har Ford valt en lite annorlunda lanseringsstrategi. Nya Focus börjar säljas i början av 2011 men den produktionsfärdiga bilen premiärvisades redan på Detroitsalongen strax efter årsskiftet. Det hinner alltså gå minst ett år mellan premiär och säljstart. Nu gör de samma sak igen. Ford meddelar att nya Focus ST ska börja säljas någon gång under 2012 men redan på Parissalongen i slutet av den här månaden visas bilen upp för allmänheten.

Ford hävdar bilen som ska ställas ut på mässgolvet i Paris bara är ett koncept men alla ser vi att bilen är helt produktionsklar. Nya Focus ST är extra intressant eftersom den bygger på den första Ford-plattformen som utvecklats enligt den amerikanska biljättens nya, globala produktfilosofi. Nya Focus ST är inte bara utvecklad för europeiska busbilsförare utan även för amerikanska kunder. Den nya Focus-generationen ska säljas på inte mindre än 120 marknader över hela världen.

Ford har lagt locket lite på glänt när det gäller de tekniska uppgifterna. De avslöjar inte allt men låter oss ändå veta att ”konceptbilen” drivs av en Ecoboost-motor på 2,0 liter som utvecklar 250 hästkrafter och alltså ersätter den gamla Volvo-femman som sitter i utgående Focus ST. Mässbesökarna i Paris kommer förmodligen inte att kunna missa den skrikgula färgen men om det går närmare så kommer de även att se den nya frontspoilern som gapar ännu större än på vanliga Focus. Längs med sidorna syns även kraftigare kjolar och på bakstammen hittas en stor takvinge, en djupare bakkjol och centrerade dubbelutblås. På interiörbilderna ser vi att Ford har hottat upp kupén i ST-modellen med kontrasterande sömmar och en hel del kolfiberinlägg.

Läs mer

Test och provkörningar