Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ford

Ford Focus tas ur produktion 2025

Framtiden för Fords golfklassare Focus ser högst osäker ut. Nu meddelar Ford att fabriken i  Saarlouis inte kommer att bygga någon Focus från och med 2025. I stället läggs fokus på en ny elbil.

Ford har inga planer på att ersätta dagens generation av Ford Focus som lanserades 2018. En ny generation borde komma senast 2025, men i ett pressmeddelande förklarar Ford, i något svävande ordalag, att fabriken i tyska Saarlouis där Focus tillverkas inte kommer att bygga Focus från och med år 2025. I stället kommer man att utreda ”alternativa möjligheter” för fabriken, inklusive alternativet att sälja fabriken till en annan biltillverkare.

Ford lägger nu i stället fokus på sin fabrik i Valencia där en ny elbil konstruerad på en global elbilsplattform ska byggas. Det finns inga uppgifter om den kommande elbilen blir större eller mindre än den som Ford ska lansera nästa år, baserad på Volkswagen MEB-plattform. Ford uppger dock att den kommer att bli en global modell, vilket tyder på att den blir större än MEB-bilen.

LÄS MER: Köln vann över Craiova – får Fords nya elbilsfabrik 

Trots beskedet om elbilstillverkningen är det förmodligen inte bara glada miner i Valencia nu. I samma pressmeddelande konstaterar Ford att det kommer att göras betydande personalnedskärningar både i Saarlouis och Valencia eftersom elbilstillverkningen anses kräva betydligt mindre personal. Ford har för närvarande 6 000 anställda i Valencia och 4 600 i Saarlouis.

Ford har deklarerat att de inte kommer att sälja några bilar med förbränningsmotorer i Europa från och med 2030, och det tycks innebära att inget av de klassiska modellnamnen sitter säkert. Mellanklassaren Mondeo, som gjorde debut 1992 då den tog över efter Sierra, togs ur produktion i mars i år och modellnamnet väntas inte komma tillbaka. Samma öde tycks nu vänta för Focus som ersatte Escort 1998.