Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091028-ford-geely-volvo
091028-ford-geely-volvo
091028-ford-geely-volvo
091028-ford-geely-volvo

Ford föredrar Geely som köpare av Volvo

Nu har Ford Motor Company utsett den kinesiska biltillverkaren Geely till så kallad ”preferred bidder”. Som ett led i den fortsatta köp-/säljprocessen inleder nu Geely och Ford fördjupade diskussioner kring Volvo Personvagnar.

Nyligen damp det ned ett digital pressmeddelande i inkorgen med Zhejiang Geely Holding Group Co. som avsändare. Där skriver de att de som litet kinesiskt privatägt fordonsföretag välkomnar dagens beslut av Ford Motor Company att utse dem till ”preferred bidder” (föredragen budgivare/köpare) på Volvo Personvagnar.

Geely, som är en av Kinas snabbast växande biltillverkare, kommer nu att påbörja fördjupade diskussionen med Ford. Diskussioner som kommer att ligga till grund för ett möjligt förvärv av Volvo. De understryker att om ett förvärv genomförs ska Volvo kvarstå med bibehållen självständighet för ledningen av det, som de kallar det, välkända svenska varumärket. Strategin kommer i så fall att ledas av en oberoende ledningsgrupp för Volvo, samtidigt som huvudkontoret förblir placerat i Göteborg.

Vidare beskriver Geely att om affären, som stöttas av kinesiska banker, blir av kommer Volvos existerande produktions- och FoU-anläggningar (forskning och utveckling), de fackliga avtalen och dess nätverk av återförsäljare att bibehållas.

Utöver det tänker Geely stärka Volvos position genom ”sourcing” och större återförsäljartillgång på den viktiga och expansiva kinesiska marknaden.

– Vi är glada över de framsteg vi gjort i våra diskussioner med Ford. Givet att vi kommer överens om de slutliga villkoren, kommer Geely att beakta och stärka Volvos världsberömda varumärkesarv och garantera bolagets fortsatta ledarskap som en biltillverkare i premiumsegmentet med ett internationellt anseende inom säkerhet och miljöteknologier, säger Geelys styrelseordförande Li.

De ser att en stärkt närvaro för Volvo i Kina skapar nya stora möjligheter och synergier för hela Volvos verksamhet inom den snabbt växande kinesiska marknaden.

– Detta är ett viktigt strategiskt steg för Geely. Det visar vårt stora åtagande för Volvos närvaro på över 100 marknader och har sin grund i vår styrkeposition inom den kinesiska bilindustrin, fortsätter Geelys styrelseordförande Li.

Enligt ett pressmeddelande från Ford i dag har förhandlingar med Geely redan påbörjats men påpekar att det inte finns något slutgiltigt beslut ännu. Och det skulle eventuellt kunna dra ut på tiden eftersom det inte finns något bestämt slutdatum för förhandlingarna.

– Ford anser att Geely har potentialen att bli en ansvarig framtida ägare av Volvo och föra verksamheten framåt samtidigt som man bevarar bolagets kärnvärden och dess oberoende som ett svenskt varumärke, säger Ford Motor Companys vice vd Lewis Booth.

Efter den eventuella försäljningen av Volvo Personvagnar till kinesiska Geely har Ford för avsikt att fortsätta samarbeta med Volvo på flera områden. Däremot ämnar man inte att behålla någon ägarandel i den svenska biltillverkaren.

Volvos vd Stephen Odell ser positivt på dagens besked:

– Volvos ledning välkomnar dagens besked som ett positivt steg framåt, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt tidigare uppgifter ska Geely ha erbjudit Ford cirka 15 miljarder kronor för Volvo Personvagnar. Utöver dessa 15 miljarder behövs ytterligare cirka 30 miljarder kronor för att verkställa en offensiv produktplan inom en överskådlig framtid.

Läs mer