070402_fordflexifuel
070402_fordflexifuel

Ford fortsätter grön satsning

Snart får Focus och C-Max sällskap av märkets större modeller i försäljningshallens gröna del. Under nästa år får Mondeo, Galaxy och S-Max etanolmotorer.

Ford har med modellerna Focus och C-max varit marknadsledande i Sverige när det gäller etanolbilar. Nu lägger man i en växel till. I början av 2008 lanseras även de större modellerna Mondeo, Galaxy och S-Max (utsedd till årets bil 2007) med E85-motorer i programmet.

Ford utvidgar också antalet försäljningsländer för sina miljöbilar och är nu uppe i elva. Näst på tur står Italien under årets andra kvartal. Naturligtvis hoppas man på en fortsatt utveckling av infrastrukturen för etanolbränslet.

Sedan 2006 har Ford plöjt ner 1,5 miljarder Euro på framtagande av miljövänligare motorteknik. Teknik som ska finnas i bilar från såväl Ford, Land Rover, Jaguar som Volvo. I dag satsar Ford mest på bilar med E85, även kallade Flexifuel, som tankas med såväl bensin som etanol. Satsningen ska dock även omfatta andra alternativa drivmedel och målsättningen är att lansera 100 nya modeller och varianter med låga C02-utsläpp under de närmaste fem åren.

– Flexifuel-tekniken är ett bra alternativ för individuell rörelsefrihet som är mer miljömässigt hållbar, säger John Fleming, vd för Ford Europa.

Fullständiga tekniska specifikationer för de kommande modellerna släpps i nära anslutning till lanseringen 2008.