Foto: © 2012 Ford Motor Company

Ford Fusion – en förhandstitt på Mondeo

På Detroitsalongen som får sin presspremiär idag visar Ford upp sin nya modell Fusion. Bilen kommer inte till Sverige, men Ford själva lovar att nästa Mondeo kommer ha en hel del gemensamt med Fusion.

Med en grill som påminner lätt om en valhaj och konceptbilen Evos, som Ford visade på Frankfurtmässan, är det du ser på bilderna vad som i Sverige och resten av världen kommer heta Mondeo. Men i USA heter den alltså Fusion, och fokus kommer ligga på bränsleekonomi och design. 

 – Vår vision för Fusion har varit tydlig – att leverera det bästa av det som konceptet ”One Ford” står för, säger Fords ansvarige för global produktutveckling Derrick Kuzak i ett pressmeddelande.

 Fusion kommer inte erbjudas med några dieselalternativ, men lagom till att Fusions systerbil Mondeo gör premiär i det nyligen dieselfrälsta Sverige lär en uppsättning oljebrännare hittas under huven. 

 Istället har Ford utvecklat två downsizade och fyrcylindriga Ecoboost-motorer med det mer USA-vänliga drivmedlet bensin som man kopplat ihop med hybridmotorer och laddhybridmotorer till Fusion. 

 Ecoboost-motorn på 1,6 liter och 183 hästkrafter drar 0,9 liter per mil i stadstrafik och är man ute på landsväg och kör drar Fusion med samma motor 0,64 liter per mil. En tvåliters Ecoboostare på 240 hästkrafter ersätter Fords gamla 3,6 liters V6-motor men till den saknas officiella förbrukningssiffror. 

 Downsizingen har fortsatt även när elmotorer hjälper till att driva bilen, hybridversionens 2,5-liters motor från förra generationen har krympt till 2,0 vilket borgar för en förbrukning på 0,5 liter per mil i stadstrafik. Ovanligt nogär förbrukningssiffran för landsvägskörning högre med 0,54 liter per milvilket har sin förklaring i att eldriften tar över från bensinmotorn i låga hastigheter.

 Men är det bensin man vill spara på är laddhybriden Fusion Energi att föredra. Ford hävdar att bilen översatt i bensintermer drar motsvarande 0,24 liter per mil. 

 Ford Fusion kommer erbjudas med en rad säkerhetsteknologier, som filkörningsassistans som håller bilen mellan de vita strecken, adaptiv farthållare som bromsar in bilen om den märker att en långsam bil kör framför. Blind Spot Information System, eller BLIS betyder att Fusion utrustats med ett varningssystem för trafik i döda vinkeln. MyFord Touch gör att föraren kan styra bilens olika system med rösten, en pekskärm, eller ett gammalt hederligt reglage.

 Bilen kommer byggas i Fords fabrik i Hermosillo i Mexiko, och förutsatt att bilen säljer som den ska blir den även ”All American” eftersom planerna i det långa loppet är att utöka produktionen av bilen till Fords fabrik i Flat Rock, Michigan, USA.

Den "riktiga" nya Mondeo kommer visas i Europa senare i år.