Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Ka+ facelift officiell – plus en ”terrängversion”

Ford har bestämt att minstingen Ka+ redan ska uppdateras. Samtidigt passar man på att introducera en ny variant som tål lite tuffare tag – Active.

Det är bara ett och ett halvt år sedan Ford presenterade tredje generationen Ka som sedan dess går under namnet Ka+. I Sverige har modellen funnits kortare tid än så då den lanserades här i mitten av oktober 2016. Trots sitt korta liv, och endast 352 registrerade exemplar i Sverige i fjol (Fords mål var 500), har det inte hindrat Ford från att fila på Ka+ som nu presenterar en uppdaterad version samt en ny modellversion.

Ford Ka+ från och med årsmodell 2019 har grill med bikakemönstrat rutnät i stället för horisontella ribbor, och stötfångarens nedre parti har gjorts om rejält och fått inslag av krominlägg runt dimljusen som fortfarande är runda.

Baktill ser vi en ny stötfångare och något uppdaterade bakljus.

Interiört ser det i princip ut som tidigare men med den skillnaden att Ka+ har fått en halv integrerad pekskärm på 6,5 tum som innehåller infotainmentsystemet Sync 3.

Största nyheten av dem alla är nya modellversionen som Ford kallar ”Ka+ blir suv-inspirerad”. Active kallar man den modell som har fått högre markfrigång (2,3 centimeter högre) och plastdetaljer både fram och bak, längs tröskellådorna och över skärmkanterna. Ungefär på samma sätt som Citroën C3 och Hyundai Getz fick en gång i tiden då de blev C3 X-TR och Getz Cross.

Hittills har Ford Ka+ endast funnits med en 1,2-liters bensinmotor på antingen 70 eller 85 hästkrafter. Denna fyrcylindriga Duratec-motor ersätts nu med en ny trecylindrig maskin på 1,2 liter med samma effektnivåer som tidigare, det vill säga 70 och 85 hästkrafter. Denna ackompanjeras av en ny 1,5-liters TDCi-dieselmotor på 95 hästkrafter.