Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080529-ford-krymper080529-ford-krymper080529-ford-krymper
080529-ford-krymper

Ford krymper

De höga bränslepriserna kommer inte att försvinna i USA, och inte någon annanstans i världen heller för den delen. Ford har insett detta och vidtar nu kraftiga åtgärder. Produktionen minskas med 20 procent och bilarna blir mindre till storleken.

Den nordamerikanska bilvärlden står inför ett vägskäl. Ska man hålla på traditionerna, trotsa miljörörelsen och ignorera det stigande bensinpriset genom att fortsätta köra stora och tunga bilar? Eller ska man ta nya tag och anpassa sig till läget genom att rikta in sig mer mot mindre och snålare bilar? Trots den kraftigt vikande försäljningen av bland annat pick-uper verkar den stora Detroit-trion (GM, Ford, Chrysler) tveka något. GM och Chrysler håller alltjämt hårt på traditionerna och kör vidare på den inslagna linjen med stora bilar. Ford har däremot bestämt sig för att det är dags att göra något åt saken.

Efter en, hittills i år, kraftigt vikande försäljning har Ford beslutat att skära i produktionen med 15 procent under det andra kvartalet. Under det tredje kvartalet i år förväntas Ford sänka produktionen med så mycket som 20 procent. Sett över hela året innebär det väldigt många färre bilar som rullar ut ur fabrikerna. Det är speciellt de stora suvarna och pick-uperna som får stryka på fötterna. Tillverkningen av de stora bilarna kommer att nå bottennivåer som inte setts sedan 1980-talet, då Fords succésedan Taurus dominerade försäljningshallarna, rapporterar Automotive News.

Fords ändring i produktionsvolymerna baseras på försäljningsprognoserna som förutspår att den totala försäljningen i USA kommer att stanna på 14,7-15,1 miljoner bilar. GM och Chrysler ser däremot mer optimistiskt på försäljningen för 2008. Deras prognoser spår en total försäljning på 15,1-15,5 miljoner bilar under 2008. De ansedda analytikerfirmorna J.D. Power och Global Insight går mer på Fords linje och tror på en försäljning någonstans kring 14,9 miljoner enheter.

Det är inte bara produktionsvolymerna som ska krympa för Ford. Även storleken på bilarna kommer att gå samma öde till mötes. Som tidigare nämnts kommer de stora suvarna och pick-uperna bli färre. Men förändringarna innebär även att den nordamerikanska marknaden kommer att få fler bilar i de mindre storleksklasserna. Det är inte otroligt att ett flertal av de mindre modeller som hittills varit unika för Europa kommer att säljas även på andra sidan Atlanten. vi vet bestämt att nästa Ford Focus kommer att bli en global modell som ska se likadan ut var man än är. Till skillnad från i dag då den amerikanska Focusen är en amerikaniserad och något enklare version av den europeiska.

Hur Fords omläggning kommer att påverka dotterbolaget Volvo återstår att se. Även om Fords produktion ska minska kraftigt tillhör Volvo troligtvis inte den kategori av bilar som Ford vill se färre av, snarare tvärtom.

Läs mer