Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Kuga gjorde bort sig i krocktest

Sju olika suvar har amerikanska IIHS krocktestat enligt den unika utformningen frontalkrock med liten överlappning. Merparten av bilarna klarade sig bra, men för Ford Kuga gick det väldigt dåligt. Även Mitsubishi ASX genomförde testet på ett dåligt sätt.

Amerikanska säkerhetsorganisationen IIHS har under lång tid avslöjat många bilars veka konstruktioner genom att krocka dem mot ett objekt som inte överlappar större delen av bilens front utan en betydligt mindre del, närmare bestämt 25 procent. Detta tillvägagångssätt är unikt i jämförelse med andra krocktestorganisationers frontalkrocktest. Bra är det också på så vis att en frontalkrock i verkligheten långt ifrån alltid sker till 100 procent front mot front eller med 40 procents överlappning (som också är vanlig vid tester). Enligt statistik från USA sker krockar med liten överlappning i så pass hög utsträckning att tusentals personer dör i landet årligen. Exempelvis omkom under 2014 över 1 600 personer som satt på främre passagerarstolen i olyckor där bilen frontalkrockade med liten överlappning.

När testet med frontalkrock med liten överlappning togs i bruk 2012 var det några bilmärken som uppvisade bra säkerhetsegenskaper redan från start, inte minst Volvo med flera modeller och då kanske framför allt gamla S60 som imponerade medan exempelvis Audi A4, Lexus IS och Mercedes C-klass samt till viss del BMW 3-serie klarade sig betydligt sämre.

Sedan dess har flertalet biltillverkare lärt sig att bygga säkrare bilar med denna typ av frontalkrock i åtanke, inte minst nämnda Audi, BMW, Lexus och Mercedes.

Illustration över frontalkrocktest med 25 procents överlappning (som amerikanska IIHS är ensamma med än så länge), 40 procents överlappning (som IIHS och Euro NCAP använder sig av) och 100 procents överlappning (som amerikanska NHTSA använder sig av).

Sju suvar krocktestade

Nu har IIHS testat ytterligare sju bilmodeller i detta tuffa krocktest; BMW X1, Chevrolet Equinox, Ford Escape (Kuga), GMC Terrain, Jeep Compass, Mitsubishi Outlander och Mitsubishi Outlander Sport (ASX).

Bäst gick det för…

Bäst gick det för BMW X1 och Mitsubishi Outlander som fick totalbetyget bra (det högsta) samt bra på övriga mätpunkter förutom strukturen som de fick acceptabelt (nästa högsta) på.

Den amerikanska trion Chevrolet Equinox, GMC Terrain och Jeep Compass klarade sig också bra med totalbetyget bra men fick bara acceptabelt på mätpunkten för nedre delen av passagerarens ben samt fot.

Sämre gick det för…

Sämre gick det för Mitsubishi Outlander Sport, alltså samma modell som heter ASX i Europa och som genomgick ett ansiktslyft för cirka två år sedan. Att modellen är åtta år gammal kan ses som en anledning till att det inte gick lika bra för ASX som för ovanstående fem bilar. Mitsubishi hade helt enkelt inte anpassat krocksäkerheten till det nya testförfarandet eftersom det inte var infört vid utvecklingen av modellen, men man kan ju ändå tycka att bil ska vara anpassad till verkligheten, inte vad som görs och inte görs i krocktester.

Mitsubishi ASX, eller Outlander Sport som den alltså heter i USA, fick det näst sämsta totalbetyget marginell. Samma betyg gavs sett till bilens struktur (alltså hur intakt bilen anses kunna behålla kupéutrymmet) och vad gäller passagerarens rörelsemotverkan (bälten) och skydd (krockkuddar) i bilen fick ASX sämsta möjliga betyget, det vill säga dåligt.

Sämst gick det för…

Ännu sämre gick det för Ford Escape som i Europa heter Kuga. Fords mellanstora suv, som kom 2012 och uppdaterades 2016, fick nämligen sämsta möjliga totalbetyg – dåligt. Även vid mätningen av kupéutrymmets struktur efter krocken fick den sämsta möjliga betyg, så även vid mätpunkten för passagerarens höft och lårben som löper stor risk för allvarliga skador vid den har typen av frontalkollision. Också i det moment som mäter passagerarens rörelsemotverkan och hur mycket skydd denna tilldelas gick det dåligt för Kuga, dock inte lika dåligt som för Mitsubishi ASX eftersom Kuga ”bara” fick näst sämsta betyget, det vill säga marginellt skydd.

Intrånget i passagerarutrymmet var cirka 25 centimeter på passagerarsidan (och cirka tio centimeter intryckt i sidled). Vid frontalkrock med liten överlappning på förarsidan mättes intrången till ungefär hälften så mycket som på passagerarsidan vilket i det fallet gav Kuga ett klart bättre betyg, nämligen betyget acceptabelt (näst högsta). Även Mitsubishi ASX uppvisade liknande egenskaper med starkare struktur på förarsidan än på passagerarsidan.

Krockkuddar löste inte ut

I både Mitsubishi ASX (Outlander Sport) och Ford Kuga (Escape) utlöstes inte sidokrockgardinerna vid kollisionsögonblicket vilket försämrade passagerarnas skydd avsevärt.

– Det är inte något vi förväntar oss att se efter så många år av krocktester. Sidokrockgardinerna ska lösas ut vid kollisioner som dessa, säger Becky Mueller som är ingenjör vid IIHS och en av personerna som var med vid utvecklingen av frontalkrocktestet med liten överlappning.

https://youtu.be/ex9pKFaN1Yo