Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101209-ford-b-max-fusion
101209-ford-b-max-fusion
101209-ford-b-max-fusion
101209-ford-b-max-fusion Foto: Ford / Wieck / © 2005 Ford Motor Company

Ford lanserar B-Max i Genève

Den udda fågeln Ford Fusion lever på övertid och det har den gjort ända sedan 2008, men snart är det slut med det. På Genèvesalongen i mars planerar Ford att visa en efterträdare med namnet B-Max som ska utmana Opel Meriva.

Är det någon som kommer ihåg Ford Fusion? Det är egentligen fel att fråga eftersom bilen fortfarande finns i produktion och även säljs på den svenska marknaden men Fusion lanserades för snart åtta år sedan och har levt på övertid ända sedan nuvarande generation Fiesta lanserades 2008. Snart kan dock Fusion slå sig till ro i historieböckerna, en efterträdare är på gång och det i form av en mini-MPV som ska gå i klinch med Opels nya Meriva.

Automotive News Europa har kommit i kontakt med en Ford-källa som avslöjar att företaget planerar att visa en konceptversion av den kommande bilen på Genèvesalongen i mars. Källan säger också att bilen ska tillverkas i Fords fabrik i rumänska Craiova. Ford-källan beskriver bilen som en B-segmentbil som sätts i full produktion 2012. Bilen blir då en efterlängtad ersättare till Fusion som baseras på den gamla Fiesta-plattformen och hopplöst har halkat efter i konkurrensen de senaste åren.

Nykomlingen väntas inte ärva företrädarens namn, detta eftersom det redan finns en ny Fusion på andra sidan Atlanten. Den nya modellen kommer i stället att falla in under Fords europeiska Max-mönster och döpas till B-Max. 

Läs mer

Test och provkörningar