Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100628-ford-mondeo-facelift
100628-ford-mondeo-facelift
100628-ford-mondeo-facelift
100628-ford-mondeo-facelift

Ford Mondeo – dags för lyft

Bilsalongen i Moskva i augusti blir platsen där Ford Mondeo visar upp sitt nya ansiktslyfta anlete. Men redan nu släpper Ford de första bilderna på nya Mondeo som får ny teknik och en ny turbomotor.

Ett litet ansiktslyft sitter väl aldrig fel, så inte heller för Ford Mondeo som efter sommaren lanseras med ett lätt förändrat ansikte och med viss ny teknik under skalet. Alla tre karossvarianter, sedan, femdörrars halvkombi och kombi omfattas av förnyelsen som kommer att premiärvisas på bilsalongen i Moskva i slutet av augusti.

De första bilderna som Ford har släppt redan nu visar en Mondeo med en sportigare front. Grillen är smalare och har lämnat plats för det nedre luftintaget som har blivit ännu större och numera är trapetsoidformad, precis i linje med Fords nya modeller. Ford S-Max och Galaxy fick ett liknande lyft tidigare i år. Därutöver har Ford ritat om dim- och parkeringsljusen samt gjort några mycket försiktiga förändringar baktill. Ford vill ännu inte visa några interiörbilder men de säger sig ha skapat nya dörrsidor, ny belysning samt en helt ny mittkonsol. Det senare är ett välkommet lyft i en interiör som ofta har fått omdömen såsom ”plastig” och ”billig”.

Den största nyheten under huven är en 240-hästarsversion av Fords EcoBoost-motor på 2,0 liter. Det är i grunden samma motor som introducerades i S-Max och Galaxy där den ger 203 hästkrafter. Den nya versionen är betydligt starkare än den gamla men ska enligt Ford vara nästan lika snål och släppa ut cirka 179 gram koldioxid per kilometer. Denna motor är särskilt intressant eftersom den är starkt tippad som drivkälla i nästa Focus RS. Även i dieselväg finns nyheter – 2,2-litersdieseln får en liten effektknuff till 200 hästkrafter. Alla EcoBoost-motorer får den nya sexstegade Powershift-lådan medan den blir tillval till dieselalternativen.

Ford har dessutom stoppat in en hel del ny teknik. Bromskraftåtervinning och ett system som kallas Active Grille Shutter, som delvis stänger grillen och styr luftflödet bort från motorn för att minska luftmotståndet, finns nu som tillval för att göra Mondeo snålare. Föraren kan nu också få hjälp av systemen som så fint kallas Lane Departure Warning, Driver Alert, Auto High Beam samt (inlånat från Volvo) BLIS som varnar för objekt i döda vinkeln.

Läs mer

Test och provkörningar