Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mondeo firar 25 år – men få bilar finns kvar

I dag 1992 lanserades Fords mellanklassare som blev ett begrepp i Storbritannien. Älskad? Inte om man kollar hur många som finns kvar.

I dag för 25 år sedan lanserades Ford Mondeo, en modell som i dag är inne på sin femte generation och som kom att ersätta Sierra som märkets stora mellanklassare.

Även om modellen blev, och är, en vanlig syn på de svenska vägarna så har den inte rotat sig i samhället som på de brittiska öarna. Tony Blair, Storbritanniens premiärminister 1997-2007, myntade begreppet ”Mondeo Man” och syftade då på en familjefar med hygglig inkomst boende någonstans mitt i landet.

Ford Mondeo i test

Ford Mondeo utsågs till bäst i klassen men toppas av en trampbil på omslaget till Teknikens Värld nummer 13/1993.

I dag kör den mannen Mercedes C-klass eller Nissan Qashqai, menar Honest John Classics, en organisation som pekar ut morgondagens klassiska bilmodeller. Dit hör Mondeo, menar man, och levererar samtidigt dystra siffror för den britt som suktar efter bilen – blott 322 av de 88 660 exemplar som såldes första året finns kvar i bilregistret. Det betyder 0,36 procent, att jämföra med 0,53 procent, snittet för den årsmodellen i stort.

Ford Mondeo var dock en stor sak för oss på Teknikens Värld – tre versioner av modellen testades det första året och bilen utsågs direkt som bäst i klassen, trots att den var en kopia. Jo, nu var det nya tider och alla kopierade japanerna som ursprungligen kopierat de europeiska bilarna.

Säkerhet, väghållning och pris var trumfkorten medan trång kupé och dålig detaljkänsla var minusposterna.

Mondeo av senaste snitt klarade sig inte lika bra i det senaste testet

. Den kom näst sist av fem bilar på grund av höga ägandekostader och återigen en trång kupé. Komfort och säkerhet var dock på topp.Nedan bjuder vi på en gallerikombo, modellerna fram till och med 20-årsjubileet samt nya generationen.

https://youtu.be/6fHnJwdUeO0