Ford Mondeo fyller 20 år

Mondeo är kanske inte en av de mest spännande bilmodellerna. Men nu fyller den 20 år och det firar Ford med självdistans, nutidshistoria och skådespelaren Ray Winstone.

Det var egentligen tänkt att nya Ford Mondeo skulle ha lanserats tidigare i år, men fabriksproblem har tvingat Ford att skjuta lanseringen ett drygt år framåt. Det senaste budet är att nya Mondeo kommer sent 2014. Men vad gör det när man kan fira ett 20-årsjubileum? Nu uppmärksammar Ford att Mondeo har funnits i 20 år och under den tiden sålts i mer än 4,5 miljoner exemplar i Europa.

 Första generationen Mondeo lanserades som en ersättare till Sierra 1993 efter en fem år lång och 30 miljarder kronor dyr utvecklingsperiod. Året efter lanseringen utsågs den till Årets Bil.

 År 2000 kom andra generationen Mondeo som blev så populär hos Storbritanniens medelklass att dåvarande premiärminister Tony Blair myntade uttrycket ”Mondeo-man” för att beskriva en ny grupp av väljare.

 Tredje generationen dök upp 2007 och blev extra omtalad då nye James Bond, spelad av Daniel Craig, körde den nya Forden i Casino Royal.

 Detta och mycket annat tas upp i filmen nedan som Ford har tagit fram för att uppmärksamma 20-årsjubileet. Det här är en film värd att se, skådespelaren Ray Winstone är berättarrösten som med torr, brittisk humor och självdistans går igenom de viktigaste milstolparna under 90- och 00-talen. Och ja, självklart gör en ung Jeremy Clarkson ett oväntat inhopp.

https://youtu.be/8LMdCXVLS50?width=575&height=353#t