Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang Bullitt till Sverige – vi har kört den

I år är det 50 år sedan en av världens mest omtalade bilfilmer hade premiär. Med anledning av detta har Ford tagit fram en ny Bullitt-version av Mustang, och den kommer till Sverige. Bäst av allt? Att vi redan har kört den!

Den som gick på bio 1968 gick förmodligen och såg filmen Bullitt med Steve McQueen i huvudrollen. Filmen är en ganska seg historia, i alla fall med dagens mått mätt, och man sitter bara och väntar på den häftiga biljakten som är så omtalad. En annan huvudrollsinnehavare i filmen är Ford Mustang som gick duster mot en svart Dodge Charger, en av Mustangs stora antagonister även i verkligheten. En liten anekdot, som har lite med denna artikel att göra men som är underhållande, är att föraren av Chargern i filmen påstods vara tvungen att lätta på gasen för att Mustangen skulle ha en chans. Chargern var ju starkare än Mustangen, så inget konstigt egentligen. Dock var McQueens Mustang betydligt lättare än den flyende Chargern.

LÄS OCKSÅ: Steve McQueens äkta Bullitt-Mustang funnen!

Mustang Bullitt firar 50 år

Hur det nu än låg till med den grejen så står det nu 2018 i kalendern vilket innebär att det är 50 år sedan Ford Mustang kom upp på vita duken i filmen Bullitt. Det vill Ford så klart uppmärksamma, och de gör det genom att släppa en Bullitt-version av senaste, uppdaterade varianten av Mustang.

Ford Europa pratar i sitt pressmeddelande om att den Mustang Bullitt som nu kommer till vår kontinent är en specialversion, dock utan att egentligen precisera vad som är så speciellt med den. Men våra granskande ögon noterar direkt skillnader jämfört med den Mustang Bullitt som har släppts i USA, och tyvärr handlar det om skillnader som gör den europeiska varianten mesigare.

LÄS OCKSÅ: Så såg Bullitt-Mustangen ut när den hittades

Svagare än USA-versionen

Först och främst skiljer sig V8:an. Den är densamma som i Mustang GT, det vill säga en 5,0-litersmaskin. I Mustang GT ger den 450 hästkrafter, i Mustang Bullitt för Europa ger den 460 hästkrafter och i Mustang Bullitt för USA-marknaden ger den 487 hästkrafter. Maxvridet ligger på 529 newtonmeter, samma som i Mustang GT men mindre än den amerikanska Bullit-versionen som har 569 newtonmeter.

För det andra skiljer sig den europeiska Bullitt-varianten även på andra punkter. Exempelvis har de små mätarna mitt på instrumentbrädan försvunnit på den europeiska versionen där de har ersatts med ett extra ventilationsgaller. I övrigt är det mesta sig likt, så även alla Bullitt-emblem på ratten, på instrumentbrädan och på bakluckan.

PROV: Vi kör uppdaterade Mustang GT

De typiska Mustang Bullitt-detaljerna finns där, till exempel avsaknaden av onödiga emblem och dekaler, samt helsvart grill. Listerna runt fönstren är i krom i stället för som på Mustang GT i svart.

– Mustang Bullitt är precis som Steve McQueen, okonstlat cool. Som designer måste jag säga att det här är min favorit av alla Mustang-modeller, utan ränder, spoilers och emblem. Den behöver helt enkelt inte hävda sig – den är cool som den är, säger Darrell Behmer som är designchef för Ford Mustang.

Den vita knoppen på växelspaken är densamma i USA och i Europa. Det är däremot inte ventilationsutblåsen ovanför infotainmentskärmen. På USA-modellen är gallret i mitten ersatt med två mätare.

Svenskt pris och färg

Ford Mustang Bullitt kommer alltså till Sverige. Redan i dag går det att lägga en beställning på ett av de 77 exemplar som tilldelats vårt land under 2018. Hur många Sverige får sätta klorna i under 2019 är i dagsläget oklart. Priset för Mustang Bullitt ligger på 532 500 kronor.

Du som beställer ett exemplar har bara två karossfärger att välja mellan – Shadow Black och Dark Highland Green. Det är inte tillbaka till Henry Fords klassiska uttalande ”Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black”, men inte långt ifrån. Det gör dock inte så mycket, för en Mustang Bullitt ska inte vara grön eller orange.

Vi har kört Mustang Bullitt

Teknikens Världs Oskar Krüger har precis varit i södra Frankrike och kört Ford Mustang Bullitt, den variant som kommer till Europa. Vi hör med Oskar så han kan berätta lite om sina upplevelser innan han ger oss rubbet i kommande nummer av tidningen.

Hallå Oskar, vad säger du om Mustang Bullitt?

– Det första som slog mig var att den är mycket tuffare än en vanlig Mustang GT. Snygg karossfärg och tufft med emblemlös, svart grill.

– Prestandamässigt kan jag inte säga att wow-känslan är densamma, de tio extra hästkrafterna märks så klart inte. Däremot är ljudet som V8:an sjunger ut härligare än i en vanlig GT.

Foto: Stuart G W Price

Hur är den att ratta?

– Som en vanlig Mustang GT, det vill säga välbalanserad med bra grepp. Jag berättar mer i tidningen.

Okej, men kan du förklara varför Sverige får så många bilar som 77 stycken? Sverige brukar ju knappt få en enda när det handlar om bilar i begränsad upplaga, som ju Bullitt-versionen är.

– Ja, Sverige har fått fler bilar än vad andra länder i motsvarande storlek har fått. Men i Sverige rullar det betydligt fler Mustanger än i andra länder, Sverige är helt enkelt ett Mustang-tätt land och det har Ford tagit fasta på när de delat upp upplagan.