Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang EcoBoost med 900 hk ur 2,3-litersfyran!

Nya Ford Mustang finns med något så udda som en fyrcylindrig bensinmotor. Visst utvecklar den 314 hästkrafter, men en fyra! Vad säger du då om 900 hästkrafter, ur ”samma” fyrcylindriga maskin?

På tisdag i nästa vecka öppnar Las Vegas-bilshowen SEMA upp dörrarna för besökare. Bland alla häftiga bilar kommer åtta olika Mustanger att visas upp, den ena värre än den andra – men bara en kan vara värst.

Värst är nämligen Bisimotos Ford Mustang EcoBoost. Ja, du läste rätt. Värst är faktiskt Mustangen med 2,3-liters turbofyran som vi även hittar i nya Focus RS. I originalutförande ger den 314 hästkrafter och 434 newtonmeter, och trots att det är en fyrcylindrig maskin under huven är den inte för klen för nya Mustangen. Visst bjuder den inte på V8-muller, däremot en rätt skaplig ljudbild ändå, om än att det är artificiellt framställt.

Men Bisimoto, som är något av specialister på att plocka ut mycket effekt ur små, fyrcylindriga motorer, har inte nöjt sig med 314 hästkrafter. Inte heller har de nöjt sig med att dubbla effekten. De har nämligen lyckats locka ur maskinen otroliga 900 hästkrafter, nästan tre gånger mer än originaleffekten. (Nästan) rubbat mycket.

Att kalla motorn för original vore en lögn. Trimfirman har fullt förståeligt ändrat en hel del; monterat ett nytt turboaggregat från Turbonetics, bytt ut insprutningssystemet, insuget, avgassystemet samt ECU:n (motorns styrenhet). Dessutom har de varit tvungna att montera nya, förstärkta delar, bland annat kolvarna. På så sätt har man lyckats åstadkomma effekthöjningen som med dessa förhållandevis enkla medel måste vara något av ett rekord.

900 hästkrafter. Om friktionen mellan bakdäck och asfalt är tillräcklig är originaltiden för 0-100 km/h (5,9 sekunder) ett minne blott – med marginal. Oklart med hur stor marginal.