Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang facelift för Europa officiell

Nu gör uppdaterade Ford Mustang debut i Europa. På Frankfurtsalongen står årsmodell 2018 utställd och den gör det med uppfräschad utseendet samt fler hästkrafter – och färre!

Redan i februari kunde vi visa er hur uppdaterade Ford Mustang ser ut. Bilen ställdes nämligen ut på bilsalongen i Chicago. Först nu är det dags för Europa att få se nyheterna på nära håll då Mustang facelift är en av märkets huvudattraktioner på bilsalongen i Frankfurt som tjuvstartar i kväll och drar igång för fulla muggar under morgondagen.

– Mustangen är omåttligt populär i Europa, den har överstigit alla våra förväntningar och över 30 000 exemplar cirkulerar nu ute på vägarna i Europa. Det är få bilar som har kombinationen av ett så fint arv, ikoniskt utseende och fantastisk prestanda. Den nya Mustangen är försedd med allt detta plus det mest optimerade utrustningspaketet hittills, säger Steven Armstrong, chef för Ford Mellanöstern och Afrika.

Notera att Ford kallar denna version av sjätte generationen Mustang för ny, trots att det handlar om en uppdaterad version av bilen som funnits på europeiska marknaden i bara lite drygt två år (marknadslanserades i hemlandet USA under 2014).

Uppdateringarna är ganska påtagliga och exteriört syns förändringarna mest i fronten. Huven är ny och strålkastarna, som är av LED-typ som standard, har fått ny och mer aggressiv utformning. Observeras bilen från sidan ger dessa förändringar Mustang ett utseende som påminner en del om hur exempelvis BMW 4-serie ser ut (från samma vinkel vill säga).

Grillen har omarbetats lätt medan frontens nedre parti är helt nytt. De runda dimljusen har försvunnit.

Bakljusen har uppdaterats genom att varje vertikal ljuskälla har vinklats en aning både upp- och nedtill.

Diffusorpartiet är lite annorlunda jämfört med tidigare och GT-varianten har numera fyra ändrör i stället för två.

Interiört är det inte mycket att skriva hem om vad gäller förändringar, bortsett från en detalj som alltid är i fokus – mätarhuset. De två rundlarna för hastighet och varvtal är borta och ersatta med en tolv tum stor LCD-skärm som kan anpassas nästan till oändlighet. I övrigt är det mest lite nya sömmar och material som tillhör de interiöra nyheterna.

Största motornyheten är att V6:an på 3,7 liter och 304 hästkrafter försvinner. Kvar blir endast den raka EcoBoost-fyran på 2,3 liter och GT-maskinen, en V8 på 5,0 liter. Men dessa två genomgår effektfulla förändringar.

2,3-liters EcoBoost-motorn tappar nämligen effekt, från dagens 314 till 290 hästkrafter. Trots effekttappet säger Ford att motorn har blivit rappare. Denna maskin kommer fortfarande som standard med en sexväxlad manuell låda. Den sexstegade automatlådan som fanns som tillval försvinner till förmån för Fords nya tiostegade automatlåda, en låda som sägs vara blixtrande snabb.

V8:an på 5,0 liter går motsatt väg. Den får mer effekt. 435 hästkrafter har blivit 450. Även denna maskin får ta del av märkets nya tiostegade automatlåda och i kombination med den ska Mustang vara snabbare än någonsin tidigare. 0-97 km/h (0-60 mph) går på under fyra sekunder.

Andra Mustang-nyheter är de adaptiva MagneRide-stötdämparna som anpassar sig efter väg- och körförhållande, en rad olika förarassisterande system samt Active Valve Performance Exhaust som gör att avgassystemet låter mer – och mindre. En av inställningarna i avgassystemets aktiva spjäll gör att du kan smyga med bilen, så är du ung och fortfarande bor hemma kan du komma hem för sent utan att föräldrarna märker det. Men du måste ha V8:an för att kunna smyga på detta sätt (2,3 EcoBoost smyger nämligen redan, på sitt vis).

Leverans av ”nya” Ford Mustang till europeiska kunder sker under 2018. I dag, innan uppdateringen, kostar Mustang i Sverige från 373 000 kronor (Fastback 2,3 EcoBoost) och 409 000 kronor (Convertible 2,3 EcoBoost). Är det V8:an man är ute efter börjar priserna på 419 000 kronor (Fastback GT) och 455 000 kronor (Convertible GT). Räkna med vissa prisjusteringar för uppdaterade varianten.