Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang facelift officiell

Fords muskelbil Mustang halvtidsuppdateras med ombonat utseende, men det är inte allt. Ford har också passat på att slänga ut V6-motorn och gjort rum för märkets tiostegade automatlåda.

Det är bara knappt två och ett halvt år sedan Hans Hedberg begav sig till USA för att provköra nya Ford Mustang. Numera är modellgenerationen inte så ny längre och det är dags för en uppdatering av världens mest älskade muskelbil. På den pågående bilsalongen i Chicago står den utställd som årsmodell 2018 (jänkarnas tideräkning är något före vår, trots att de ligger några timmar efter oss).

Det är fronten som tydligast syns när vi letar efter förändringar på ”nya mussen”. Strålkastarna, som är av LED-typ som standard, har fått ny form och ser om möjligt ännu argare ut än tidigare. Grillen har justerats något men det är partiet under den som genomgått större förändringar. Frontspoilern är nämligen helt omarbetad med ett betydligt bredare luftinsläpp i mitten. De runda dimljusen har försvunnit och i stället är funktionen integrerad med körriktningsvisarna som är placerade en bit under strålkastarna.

Även huven har gjorts om och är nu lägre och framskärmarna har skulpterats om en aning för att stämma överens med nya huven och fronten.

I andra änden är förändringarna inte lika många och stora men GT-modellen har fått en ny bakvinge samt har som standard fyra ändrör i stället för två. Avgassystemet är försett med aktiva spjäll som ska få bilens V8 att vråla bättre, men som också kan strypa ljudet för att få en tystare färd.

Är man bekant med den gamla interiören känner man sig hemma även i den nya. Bland nyheterna finns lite nya materialval och några nya sömmar samt – den klart största nyheten på insidan – mätarhusets utförande. De tidigare två rundlarna för varvtal och hastighet är borta och ersatta med en digital skärm som mäter tolv tum diagonalt från hörn till hörn. Tack vare den digitala layouten kan den till stora delar skräddarsys av föraren.

Mustang kommer att fortsätta att erbjudas med V8-motor alternativt den raka Ecoboost-fyran på 2,3 liter. V6:an på 3,7 liter får inte längre vara kvar i livet. Den plockas helt enkelt bort ur utbudet.

Ford går inte in på närmare detaljer för motorerna men säger att femliters-V8:an får mer effekt och högre vridmoment samt att Ecoboost-fyran får mer av det sistnämnda – alltså mer vrid.

En annan maskinell nyhet är att Fords tiostegade automatlåda gör entré i Mustang i och med modellår 2018.

Ford Mustang misslyckades ordentligt i Euro NCAP:s krocktest för bara ett par veckor sedan (gick bättre men inte toppenbra i amerikanska IIHS krocktest i fjol). Betyget två av fem stjärnor är allt annat än godkänt. I samband med krocktestet nämnde Ford att Euro NCAP senare i år ska få testa den uppdaterade varianten av Mustang, den vi tittar på här nu, för den ska ha bättre säkerhetsutrustning, bland annat autobroms som standard.

I dag kostar Ford Mustang i Sverige från 373 000 kronor. För de pengarna får man en Mustang med 2,3-liters Ecoboost-motorn, en maskin som är betydligt bättre än vad man först tror. Från 419 000 kronor kostar GT-modellen med V8. Hur priserna påverkas när uppdaterade Mustangen kommer hit vet vi inte i nuläget.