Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Robin Törnros kör amerikanska ikonen med det respektingivande tilläggsnamnet
2 AV 2
Foto: Ford

Ford Mustang GTD – en bansmiskare av rang

En tuff attityd, skönt motormuller, bra prestanda och en anrik historia. För många är Ford Mustang den ultimata sportbilen. Nu finns ännu en anledning att vilja ha en Mustang. Den stavas GTD.

Ford som bilföretag är mitt uppe i en omställning där man går från konventionella motorer till eldrift. Mustang Mach-e har funnits några år, även Mach-e GT, och näst ut på marknaden är elbilen Explorer byggd på Volkswagens MEB-plattform

Men att man har eldrift i sitt långsiktiga hårkors betyder inte att man inte kan lansera nya bilar med förbränningsmotor, eller specialutgåvor av befintliga bilar, för den delen.

Ford meddelar nu att man med start 2025 kommer att lansera en mycket begränsad upplaga av en värstingvariant kallad Mustang GTD. Det som gör GTD speciell är att den har utvecklats parallellt med den kommande racerbilen Mustang GT3 som ska köras på Le Mans nästa år. 

Namnet GTD är valt som en hommage till racingklassen GTD med bilar som är byggda enligt FIA GT3:s tekniska föreskrifter. Själva bilen är framtagen och byggd av Ford tillsammans med Multimatic, ett kanadensiskt företag som tillverkar komponenter och drivsystem till bilindustrin.

Det första man reagerar på är den enorma vingen bak. Den här bilen är som gjord för bana men är gatlegal och ska enligt utsago ”gå som helvete”, för att använda Fords egna ord. Viktfördelningen är i det närmaste 50/50 och bilen är utrustad med keramiska bromsar från Brembo, en 8-växlad dubbelkopplingslåda och en 5,2-liters V8 med 800 hästkrafter. 

1 AV 4
Foto: Ford
2 AV 4
Foto: Ford
3 AV 4
Foto: Ford
4 AV 4
Foto: Ford

Mustang GTD är nedlusad med kolfiberdetaljer för att minska vikten, sänka tyngdpunkten och underlätta styrningen. Skärmar, motorhuv, dörrtrösklar, främre splitter, bakre diffusor och taket är helt gjort av kolfiber.

Den som vill kan köpa till ett aerodynamikpaket som ger ett underrede i kolfiber och hydrauliskt styrda frontklaffar som hanterar luftflödet tillsammans med den aktiva bakvingen. En vinge som har svanhalsfästen liksom bland annat Porsche 911 GT3.

Inuti kupén hittar vi påkostade detaljer som kolfiber, mocka och läder. Stolarna är från Recaro och framför ratten sitter växlingspaddlar och vridreglage som är 3D-printade från titandelar tagna från pensionerade stridsflygplan.

Ford skriver att man inte kan förvänta sig att få tag på ett exemplar bara för att man beställer det. De uppger inte hur många GTD som ska tillverkas men skriver att upplagan är mycket begränsad. Frånpriset verkar starta någonstans runt 300 000 dollar, alltså drygt tre miljoner kronor.

https://youtu.be/lW3jKt29edI