Foto: © 2011 Ford Motor Company

Ford Mustang kommer till Europa

Ford fortsätter sin produktoffensiv i Europa vilket innebär att Ford Mustang för första gången kommer säljas i Europa. Men det blir inte den retrodesignade bilen man kommer lansera.

Snart kan man gå direkt till Fords bilhallar och hämta ut en sprillans Ford Mustang. De som hoppats på nuvarande generation får dock hålla sig till de privatimporterade exemplaren som finns i nuläget. När nästa generation, som sägs bli mer lik konceptbilen Evos än nuvarande retroinspirerade modell, lanseras 2015 har Ford Europa i siktet.

 – Nuvarande Mustang passar inte internationellt just nu. Det är inte en världsomfattande modell. Den är gjord för den amerikanska pony car-marknaden i första hand, säger Aaron Bragman, analytiker vid IHS Automotive till Detroit News.

 Förutom att närma sig samma designspråk som bland annat nyligen lanserade Mondeo innebär anpassningen till Europa-marknaden att nuvarande V8-motor downsizas till en EcoBoost V6-motor.

 –Mustangen är en genuin Ford och har en stor skara fans här i Europa. Nu har de fansen något att se fram emot, sa Stephen Odell, vd för Ford Europa vid ett event i Amsterdam under torsdagen.

 Bilen kommer precis som i USA utmana huvudkonkurrenten General Motors Chevrolet Camaro som sålts i Europa sedan 2011. Ford exporterar i dagsläget Mustang till ett 30-tal marknader, men Europa har alltid hållits utanför. Undantaget var under sent 60- och tidigt 70-tal då några exemplar såldes i dåvarande Västtyskland. Då med modellnamnet T-5 eftersom Mustang redan var ett registrerat västtyskt varumärke.

 Ford ämnar ha 15 nya modeller ute på marknaden 2015 för att komma åt fler marknadsandelar på en fortsatt vikande bilmarknad.