Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ford Mustang misslyckades totalt i Euro NCAP-krocktestet

Det är inte ofta vi får se en bil få två stjärnor i Euro NCAP:s krocktest, men när Ford Mustang nu har krocktestats här i Europa fick den inte högre betyg än så.

Det är första gången som Euro NCAP krocktestar Fords legendariska muskelbil Mustang. Tidigare har den krocktestats i USA av IIHS där den inte gjorde bort sig, men inte heller ansågs vara något av det bättre.

I Euro NCAP:s krocktest blev det dock total pannkaka. Endast två stjärnor av fem möjliga blev totalbetyget. Det var ett tag sedan en bil senast fick så lågt betyg. Tre stjärnor var lägsta betyget som delades ut under 2016. Senast vi såg två stjärnor var hos Lancia Ypsilon 2015.

I de fyra delmomenten skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och förarstödsystem fick Mustang, av 100 möjliga, 72, 32, 64 respektive 16 poäng. Siffran för vuxenskyddet är låg, men den för barnskyddet är den sämsta poängutdelningen på bra många år. Det var framför allt skyddet i baksätet som straffade bilmodellen. En vuxen person i baksätet gled under bältet vid frontalkollision och vid sidokrocktestet slog ett 10-årigt barns huvud i C-stolpens insida, under krockgardinens skyddande yta.

Vid frontalkrocken ansågs skyddet för vuxna personer i framsätena inte vara tillräckligt på grund av att krockkuddarna inte var tillräckligt luftfyllda vilket leder till att huvudena kommer i kontakt med hårda instrumenteringsytor och ratt.

Det låga betyget i förarstödssystem beror på att Mustang endast har bältespåminnare för framstolarna, inte för baksätet, samt att den inte är utrustad med någon form av andra elektroniska system som ska hjälpa till att undvika och lindra kollisioner.

Ford har nyligen uppdaterat Mustang i USA men den versionen är ännu inte kommen till Europa. Ford säger att de senare i år ska låta Euro NCAP krocktesta modellen igen, då med bland annat autobroms som standard.

Du kan ta del av Ford Mustangs resultat på Euro NCAP:s hemsida

.

https://youtu.be/F0StTHnTKK8