Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stuart Price

Ford på gränsen – slutar sälja Edge

Ford har redan plockat bort mellanstora suven Edge från handlarna i Europa, och nu ser modellen ut att gå samma öde till mötes i USA. Om Ford slutar att bygga Edge hotar det bilfabriken i kanadensiska staden Oakville.

Det är analysföretaget AutoForecast som avslöjar Fords planer att ytterligare minska sitt modellprogram. Ford Edge var en gång en storsäljare men vikande försäljning och utökad konkurrens i segmentet för mellanstora suvar har fått Ford att få kalla fötter.

Enligt tidigare planer skulle en ny Ford Edge presenteras i juni 2023 och bilen skulle byggas på en helt ny plattform. Men planerna har ändrats och därmed är också Fords bilfabrik i Oakville, Ontario, hotad. 4 200 personer arbetar i fabriken som nu kanske måste stängas för gott.

Ford hoppades sälja 25-30 tusen Edge bara i Europa men förra året var försäljningen nere på 8 800 bilar, en nedgång med 7,5 procent jämfört med 2018. Edge presenterades så sent som 2016 och försäljningen vek relativt snabbt efter lanseringen. i USA har Edge framför allt sålt bra till företag och i fjol levererades 138 500 Edge totalt.

TEST: Ford Edge mot Hyundai Santa Fe, Kia Sorento och Skoda Kodiaq

Förra året plockade Ford bort modellerna Flex och Lincoln MKT från fabriken i Oakville och Ford planerar också att flytta produktionen av Lincoln Nautilus till Kina. Edge är nu den sista modell som Ford bygger i Kanada. Ford bygger också två V8-motorer i Kanada.

Ford planerar nu får en rad nya suvar där Bronco, Bronco Sport och Escape ska ta över efter Edge.

Ford Edge byggs även i Kina och det finns ännu inga beslut om modellen ska fortsätta att byggas och säljas där. Troligen får Edge leva kvar i Kina tills försäljningen av dagens generation börjar svikta även där. Det är osannolikt att Ford utvecklar en ny generation Edge bara för den kinesiska marknaden.