Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: United States Patent and Trademark Office

Ford patenterar husdjursbälte

Ford har lämnat in en patentansökan om ett sorts säkerhetsbälte för husdjur, helt enkelt för att djur ska kunna åka säkrare i bil. Tillverkaren menar att djurburar inte är optimala vid eventuell olycka.

Många familjer har husdjur, främst hundar, som ofta får åka med i bilen. I dag är det krav i Sverige på att hundar ska sitta i bur när de åker bil, och i många andra länder fungerar det på samma sätt.

Ford anser att burar är bra för att djuren blir glada över att kunna röra sig fritt, men att det inte är idealiskt vid eventuell krock – eller om bilen vinglar eller kränger. Därför har den amerikanska tillverkaren ett alternativt skydd för djur i bil, och har nyligen skickat in en patentansökan till United States Patent and Trademark Office (USPTO). Patentansökan består av ett fasthållningssystem för husdjur, då man menar att människor ju har säkerhetsbälte i bil.

Upprullningsanordningen som ska fungera som ett säkerhetsbälte.Upprullningsanordningen som ska fungera som ett säkerhetsbälte.Upprullningsanordningen som ska fungera som ett säkerhetsbälte.
1 AV 2
Foto: United States Patent and Trademark Office
2 AV 2
Upprullningsanordningen som ska fungera som ett säkerhetsbälte.
Foto: United States Patent and Trademark Office

Husdjursbältet beskrivs i patentansökan som en kombination av säkerhetsbälten och koppel: En eller flera remmar fästs i djurets halsband och Isofix-förankringspunkterna, som används för bilbarnstolar. Remmarna är i sin tur kopplade till så kallade upprullningsdon som fungerar som säkerhetsbälten, till exempel blir de tröga om bilen accelererar. Upprullningsdonen styrs av sensorer.

Patentansökan innehåller också andra sensorer, som kan spåra var bilen befinner sig och anpassa farthållningsanordningarna efter exempelvis kommande kurvor eller hastighetsförändringar. Även en kamera finns inkluderad i det hela, vars syfte är att kunna övervaka husdjurspassagerare i bilen.

LÄS OCKSÅ: Ford testar projiceringsteknik för ökad säkerhet 

Vi vet vid det här laget att patentansökningar inte alltid når produktion, så det är oklart om Fords lösning för husdjurssäkerhetssystem någonsin kommer att finnas i en framtida bil.

Ford är inte de enda som satsar på husdjurssäkerhet i bilar, Tesla har ett befintligt ”Dog Mode” och Toyota testar för närvarande teknik som ska förhindra att barn eller djur lämnas i bilar.