Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adam Warner

Ford Ranger Raptor som polisbil

Här är polisbilsmonstret ingen ska undkomma, Ranger Raptor preparerad av Fords Special Vehicle Preparation team i Essex.

I kampen för att kunna ta sig fram överallt har nu den brittiska polisen specialbeställt ett nytt utryckningsfordon. Det är den 2,5 ton tunga Ford Ranger Raptor som lär göra en hel del brottslingar nervösa. Med följande mått, 536 centimeter på längden, 218 på bredden och en höjd på 187 centimeter är den rätt respektingivande.

Vi har tidigare skrivit om speciella polisbilar – men frågan är om inte det här fordonet är ett av de riktigt tunga namnen. Med betoning på ”tung”. Den brittiska polisen har specialbeställt Ford Ranger Raptor av Fords Special Vehicle Preparation team i Essex – och nu testas den av polisen i Wales.

Foto: Adam Warner

Så, väljer brottslingar att fly i södra Wales terräng kommer de jagas av den 2,5 tunga polisbilen, som har 213 hästar under huven. Okej, på vanlig väg är den ingen vidare match för eventuella flyktbilar. 0-100 km/h på 10,5 sekund imponerar inte. Men den där accelerationen gäller även på andra underlag och i terräng. 0-100 km/h i skogen... Ja, då är det inte många som kan stå emot.

Eftersom den är utrustad med Fox Performance dämpare och har en markfrigång på 28 centimeter så är den väldigt kompetent i terrängen. Om nöden kräver det så klarar den även att vada i 85 centimeter djupt vatten.

Den har även en tjock hasplåt i riktigt stål framtill under motorn och en tioväxlad automatlåda, låg och högväxel samt låsbara diffar. Med andra ord ska det till väldigt mycket för att den inte ska kunna ta sig fram.

Foto: Adam Warner

Hela ramen som Ranger Raptor är byggd på är förstärkt och den har även fått kraftigare bromsar för att få stopp på den. Den har även sex olika körlägen varav ett heter Baja-mode, vilket betyder att den är optimerad för snabb offroad-körning. Kanske just precis det polisen i Wales var ute efter.

Naturligtvis har denna Ford Ranger Raptor all övrig vanlig polisutrustning. Samtidigt testar den brittiska polisen även kombiversionen av Ford Focus ST (som även den kan ses galleriet nedan) antagligen för att kunna mäta sig med biltjuvarna även på motorvägen.

Kanske något för den svenska polisen att kika på?

Du har väl inte missat vår provkörning av Ford Ranger Raptor? Den läser du här.