Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081011-gm-ford-kris
081011-gm-ford-kris
081011-gm-ford-kris
081011-gm-ford-kris

Ford säljer av Mazda-aktier – GM diskuterar samgående med Chrysler

Krisen i bilbranschen och den finansiella oron världen över fortsätter att hålla sitt stryptag om biltillverkarna och då i synnerhet på andra sidan Atlanten. Ford planerar därför att sälja en majoritet av sitt aktieinnehav i Mazda medan GM diskuterar en hopslagning med Chrysler LLC.

De amerikanska biljättarna Ford Motor Company och General Motors (GM) har tagit mycket stryk av den osäkra bilmarknaden och det förvärras nu av den globala finanskrisen. De båda giganternas aktier har fallit så mycket den senaste tiden att bolagen nu värderas som konkursmässiga.

I torsdags föll GM:s aktie med otroliga 31 procent till 4,76 dollar. En så låg nivå har inte upplevts sedan 1949. Världens största biltillverkare (sett till antal sålda bilar) har i dag ett marknadsvärde på 3,3 miljarder dollar vilket motsvarar 23,6 miljarder kronor. E24.se gör en liknelse där GM:s marknadsvärde nu är ungefär densamma som för vitvarutillverkaren Electrolux som inte ens är en bråkdel så stor som GM i grunden.

Fords aktie sjönk under samma veva med 22 procent till 2,08 dollar. Så låg nivå har inte noterats sedan 1950.

Analysföretaget JD Powers spår bilbranschen en kollaps som den inte återhämtar sig från förrän 2013. Men enligt amerikanska bilanalytiker på Wall Street finns i nuläget ingen akut risk för konkurs hos de amerikanska biljättarna. I alla fall inte under 2008.

Ford ser nu om sitt hus och idag, lördag, rapporterar den japanska tv-kanalen NHK att Ford planerar att sälja omkring 20 procent av sitt innehav i japanska Mazda. I dag är Fords totala aktieinnehav 33,4 procent. En försäljning av aktierna skulle enligt uppgifter tillföra 800 miljoner dollar (motsvarande 5,7 miljarder kronor) till krisdrabbade Fords kassa. Enligt den japanska tv-kanalen är Mazda intresserade av att köpa en del av aktierna.

Hur Ford tänker runt Volvo Personvagnar är okänt.

GM ser också om sitt hus och enligt Wall Street Journal pågår nu samtal om ett samgående mellan dem och USA:s tredje största biltillverkare Chrysler LLC. Samtalen inleddes redan för en månad sedan enligt uppgifter från New York Times och enligt källor till tidningen är chansen för ett samgående 50/50. GM är också, enligt Reuters, nära en förfrågan om lån från den amerikanska centralbanken.

En sak är i alla fall säker. Bilvärlden och -branschen har det tufft nu och hur den ser ut i morgon vet nog ingen.

Läs mer